Antena 3 CNN Economic Avertisment dur în privinţa pensiilor românilor, de la agenţia de rating Standard&Poors. Ce se întâmplă cu majorările promise oamenilor

Avertisment dur în privinţa pensiilor românilor, de la agenţia de rating Standard&Poors. Ce se întâmplă cu majorările promise oamenilor

Majorarea pensiilor românilor din luna septembrie va pune o presiune enormă pe bugetul de stat şi va provoca deficite excesive, spun experţii agenţiei de rating Standard&Poors. 

de Ioana Ciobanu    |    16 Apr 2024   •   14:47

Aceştia spun că se aşteaptă ca Guvernul să fie nevoit să majoreze TVA-ul pentru a putea susţine cheltuieile.  

Majorarea pensiilor și salariilor va avea impact asupra bugetului până în anul 2027, spune agenția de rating. 

Așadar, noua lege a pensiilor va avea efect asupra bugetului chiar începând cu acest an, atunci când vor avea loc primele majorări, în luna septembrie. Este vorba de majorări cu sume medii cuprinse între 700 și 800 lei. 

Adevăratele efecte asupra bugetului, un impact semnificativ, așa cum spune agenția de rating Standard&Poors, se va resimți însă începând cu anul viitor, se arată în comunicatul Standard&Poors.

Așadar, agenția subliniază că deficitele medii vor depăși 5% din PIB între 2025 și 2027.

Va fi necesar, așadar, adoptarea de noi măsuri suplimentare, cum ar fi creșterea TVA-ului. 

Despre creșterea TVA-ului s-a mai vorbit. Au fost discuții intense între instituții europene și guvern, chiar Comisia Europeană a propus o majorare a TVA-ului cu 1% sau 2%, așadar să se ajungă cu TVA-ul undeva la 20%-21%.

Aceste propuneri ale Comisiei Europene au fost anul trecut, atunci când ministrul Finanțelor le-a respins.

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close