Antena 3 CNN Economic Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor din zona euro | Cum arată politica monetară pentru 2023

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor din zona euro | Cum arată politica monetară pentru 2023

Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate cheie ale dobânzii Băncii Centrale Europene.

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor din zona euro | Cum arată politica monetară pentru 2023
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    16 Mar 2023   •   16:43

Potrivit Băncii Centrale Europene (BCE), Consiliul guvernatorilor monitorizează îndeaproape tensiunile actuale de pe piață și este pregătit să reacționeze în funcție de necesități pentru a menține stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară în zona euro.

"Se preconizează că inflația va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate cheie ale dobânzii Băncii Centrale Europene (BCE), în conformitate cu hotărârea sa de a asigura revenirea la timp a inflației la ținta pe termen mediu de 2%. (...)

Banca centrală europeană - Decizii de politică monetară 

Sectorul bancar din zona euro este rezistent, având poziții solide de capital și lichiditate. În orice caz, setul de instrumente de politică al Băncii Centrale Europene (BCE) este pe deplin echipat pentru a oferi sprijin sub formă de lichiditate sistemului financiar din zona euro, dacă este necesar, și pentru a menține buna transmitere a politicii monetare (...)

Ratele dobânzilor reprezentative ale Băncii Centrale Europene 

În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor fi majorate la 3,50%, 3,75% și, respectiv, 3,00%, cu începere de la data de 22 martie 2023 (...).

Proiecţii privind creșterea economică în 2023

"Proiecțiile de bază privind creșterea economică în 2023 au fost revizuite în sens ascendent la, în medie, 1,0%, ca urmare atât a scăderii prețurilor produselor energetice, cât și a rezilienței sporite a economiei la contextul internațional dificil. Ulterior, experții BCE anticipează accelerarea în continuare a creșterii la 1,6%, atât în 2024, cât și în 2025, sprijinită de o piață robustă a forței de muncă, de ameliorarea încrederii și de redresarea veniturilor reale. În același timp, intensificarea creșterii în 2024 și 2025 este inferioară celei proiectate în luna decembrie, reflectând înăsprirea politicii monetare", se mai arată în comunicatul emis de Banca Centrală Europeană. 

×
Subiecte în articol: banca centrala europeana dobanzi
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close