Antena 3 CNN Economic Banci BCE: Legea dării în plată riscă să lovească în economie și poate induce hazard moral

BCE: Legea dării în plată riscă să lovească în economie și poate induce hazard moral

BCE: Legea dării în plată riscă să lovească în economie și poate induce hazard moral
Sursa foto: foto: freeimages.com/Taylor Hunt
18 Dec 2015   •   23:11

Un aviz dat astăzi de Banca Centrală Europeană avertizează asupra unor riscuri pe care legea dării în plată le-ar putea duce pentru stabilitatea financiară.
În numai patru zile, Banca Centrală Europeană a răspuns solicitării Băncii Naționale a României de a formula un aviz pentru legea dării în plată a imobilelor. Documentul remis astăzi de BCE și semnat de președintele Mario Draghi este negativ la adresa actului normativ care, dacă ar fi adoptat, ar urma să-i elibereze de sub incidența datoriilor pe debitori odată cu predarea ipotecii, scrie profit. ro

Actul trimis tot azi spre reexaminare Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis compromite siguranța juridică, poate naște probleme de hazard moral în ceea ce privește disciplina de plată, are capacitatea de a deteriora încrederea investitorilor străini, ar putea determina o ridicare a ratelor de dobândă cu efecte asupra creșterii economiei și creării locurilor de muncă, iar nu în ultimul rând ar obliga acționarii băncilor să vină cu bani de acasă pentru a acoperi necesarul de capital.

BCE menționează că s-a pronunțat pe acest act normativ privind "plata în natură" a creditelor în urma solicitării venită pe data de 14 decembrie din partea Băncii Naționale a României, în contextul în care anterior această consultare nu fusese cerută de legilatorul român. Banca Centrală Europeană acordă acest aviz în baza reglementărilor de la nivel european care îi dă acest drept pentru actele normative care se referă la norme aplicabile instituțiilor financiare.

Mai mult, pe Profit.ro

×
Subiecte în articol: legea darii in plata bce Klaus Iohannis
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close