Antena 3 CNN Economic Banci Creditele neplătite au atins un maxim istoric: un miliard de euro. Vezi soluţia pentru datornici

Creditele neplătite au atins un maxim istoric: un miliard de euro. Vezi soluţia pentru datornici

Creditele neplătite au atins un maxim istoric: un miliard de euro. Vezi soluţia pentru datornici
Sursa foto: Foto: cronicadeiasi.ro
25 Iul 2011   •   23:38

Creditele neplătite de trei luni au atins un maxim istoric: un miliard de euro. Oamenii nu mai pot achita ratele mari, cu toate că există o soluţie - refinanţarea, procedeu care permite reducerea ratelor lunare. Este un lucru pe care mulţi români l-au aflat deja, ca dovadă că cererile de refinanţare s-au înmulţit de patru ori în ultima lună.

O tânără a luat anul trecut un credit ipotecar de aproape 60.000 de euro. Voia să aibă casa ei. Acum vrea să refinanţeze creditul. A găsit pe internet oferte mai bune, iar asta înseamnă rate lunare mai mici.

6,19% este cea mai bună ofertă din piaţă. Sub nivelul de anul trecut şi cu 4% mai puţin decât în 2009. Prin refinanţare, ratele lunare pot fi şi cu 160 de euro mai mici decât acum doi ani. Luaţi însă în calcul toate costurile.

"La un credit ipotecar te costă evaluarea imobilului, taxe notariale, dacă le iei şi pe acestea în calcul s-ar putea ca rafinanţarea să nu mai fie avantajoasă", a explicat Ruxandra Andrei, analist financiar.

Tânăra care a făcut creditul a calculat bine şi pentru ea refinanţarea este o soluţie. La aceeaşi concluzie au ajuns mulţi alţi români cu credite ipotecare. 

Cererile au ajuns luna trecută la peste 25 de milioane de euro, la o singură bancă.  Dublu faţă de iunie, anul trecut. Refinanţările pentru creditele de consum sunt şi mai multe.

"Avem de patru ori mai multe cereri decât am avut anul trecut", a declarat George Georgakopoulos, directorul executiv al unei bănci.

Refinanţarea nu este o soluţie pentru toată lumea. Cei cu împrumuturi în franci elveţieni ar plăti chiar mai mult decât au luat iniţial de la bancă, din cauza aprecierii monedei.

Iar rate mai mari înseamnă restanţe mai multe.

"Sunt legate, aceste creşteri ale restanţelor, în primul rând de faptul că rata şomajului este destul de ridicată în România. Apoi de faptul că leul s-a depreciat faţă de alte valute şi mai ales în ultima perioadă faţă de francul elveţian", a spus Nicolae Chidesciuc, economist-şef la bancă.

Un miliard de lei restanţe la creditele în franci, peste două miliarde de lei la creditele în euro şi peste trei miliarde la cele în moneda naţională. După primele cinci luni din 2011, peste 700.000 de români aveau întârzieri la împrumuturile de peste 30 de zile.

 


×
Subiecte în articol: euro banci
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close