Antena 3 CNN Economic Banci Germania se pregăteşte să naţionalizeze banca Hypo Real Estate

Germania se pregăteşte să naţionalizeze banca Hypo Real Estate

Germania se pregăteşte să naţionalizeze banca Hypo Real Estate
Sursa foto: hypo real estate
18 Feb 2009   •   10:51

Cancelarul german Angela Merkel pare gata să pună capăt dezbaterilor intense şi să susţină o lege ce ar permite Berlinului să preia proprietăţi private pentru prima dată în era postbelică.
Legea, o extensie a legislaţiei privind salvarea băncilor adoptată anul trecut, ar permite naţionalizarea Hypo Real Estate, o victimă de top a crizei mondiale.
Guvernul a decis încă de luna trecută că trebuie să preia controlul asupra Hypo, după ce i-a acordat 87 miliarde euro ca garanţii de stat în ultimul an şi nu a văzut nici o îmbunătăţire a condiţiilor financiare.
Cu toate acestea negocierile despre detaliile preluării s-au extins pe săptămâni pe fondul dezacordurilor despre cum să fie abordată compania americană JC Flowers, al cărei procent de 25% trebuie cumpărat pentru ca Berlinul să deţină controlul pe care îl doreşte.
Până acum nu s-a ajuns la un compromis cu Flowers, iar acum guvernul pare pregătit să adopte legea ce ar permite preluarea acţiunilor Hypo, probabil pentru un preţ mic, legat de actuala valoare de puţin peste un euro. Flowers a cumpărat pachetul în iunie cu 22.50 euro pe acţiune, scrie Reuters.
Alte ţări, precum Marea Britanie şi Iralanda au recurs la preluara controlului asupra unor bănci, justificând exproprierea prin natura extraordinară a crizei şi nevoia de a-i apăra pe contribuabili.
Cu toate acestea, Germania a dezbătut intens despre "Enteignung" acţionarilor Hypo , un termen ce aduce aminte multora de confiscarea averilor evreilor de către germani şi nazişti în anii 30, dar şi de asaltul Germaniei de Est asupra proprietăţii, după cel de-al Doilea Război Mondial.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Germania
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close