Antena 3 CNN Economic Banci Nicolae Cinteza, BNR: Vor fi schimbari in structura actionariatului la cel putin doua banci. Este cert.

Nicolae Cinteza, BNR: Vor fi schimbari in structura actionariatului la cel putin doua banci. Este cert.

Nicolae Cinteza, BNR: Vor fi schimbari in structura actionariatului la cel putin doua banci. Este cert.
Sursa foto: Sursa: BNR
de Catalin Ciocan    |    11 Dec 2011   •   13:33
Cel putin doua banci vor avea anul viitor schimbari in structura actionariatului, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, omul care cunoaste toate secretele bancilor.
 
“Vor fi cateva schimbari in structura actionariatului, este cert. La cel putin doua banci”, a declarat Cinteza, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romania a Bancilor la Sinaia in perioada 7-10 decembrie.
 
Cinteza nu a oferit detalii despre cele doua banci, dar una dintre ele ar putea fi Carpatica (BCC), despre care au circulat informatii in ultima perioada ca ar fi in negocieri avansate cu fondul de investitii britanic AnaCap.
 
Seful pe supraveghere din BNR a oferit totusi o simulare pentru a arata ce s-ar intampla in cazul in care o banca mica din sistem, cu active de 100 milioane de euro, ar ajunge la un moment sa aiba probleme din cauza neperformantei prea mari.
 
“Pentru o banca ca aceasta, nu am de ce sa va ascund asta,  am discutat cu cateva banci cu active peste 5% posibilitatea de a fuziona cu banca aceasta. Doua din ele au dat raspunsul pe loc: categoric da.  O banca care are lichiditatea imediata de 60%, cine nu-si doreste lichiditate in banca, sa aiba titluri de stat, oricine si-ar dori sa o ia. Nu stiu daca actionarul ar dori sa vanda. Dar ideea de a inchide banca, nici nu ma gandesc ca o astfel de banca sa ajunga sa fie lichidata prin faliment, orice in afara de asta”, a precizat Cinteza.
 
El a spus totodata ca a facut simulari si pe banci mai mari, in cazul in carora se preteaza ideea de a face o banca-punte.
 
“Nu exista in momentul de fata si cel putin in 2012 nu va exista o situatia in care sa facem o banca-punte”, a subliniat Nicolae Cinteza. Banca-punte este o institutie de credit noua care ar putea aparea pe piata in momentul in care BNR decide ca o banca de importanta sistemica are probleme grave si nu se mai poate baza pe sprijinul actionarului principal. Banca-punte va putea prelua practic peste noapte activele si pasivele acesteia pentru a asigura continuitatea activitatii. 
 
Ideea crearii unei banci-punte a plecat de altfel de la FMI, potrivit oficialilor BNR, care au intrebat daca in cazul unei banci care ajunge sa se confrunte cu o lipsa de incredere din partea populatiei se limiteaza problema doar la banca respectiva sau se extinde. Potrivit lui Cinteza, din bancile din Romania cu capital grecesc s-au retras depozite de 1,2 miliarde de euro doar din cauza evenimentelor din Grecia , fara ca bancile din Romania sa aiba probleme deosebite. De altfel, potrivit lui Cinteza, cele care si-au pastrat brandul propriu au avut mai putin de suferit decat bancile care si-au legat numele de cel al grupului din care fac parte, ceea ce arata ca a fost vorba in primul rand de o problema de perceptie.
 
“Categoric se extinde problema la toate bancile cu capital din tara respectiva. Este clar ca falimentul unei banci, cel putin in perioada care a trecut, cu capital grecesc atragea probleme la toate bancile cu capital grecesc. Si problema nu era limitata doar la bancile din Grecia. Va garantez ca daca aveam sase banci din Kazahstan si una din ele patea ceva din cauza situatiei din Kasahstan, toate cad.”, spune Cinteza.
 
Actionarii unei banci cu capital grecesc din Romania au fost de altfel obligati, de catre BNR, in urma colaborarii “exceptionale” cu autoritatea de supraveghere din Grecia sa injecteze capital de 20 milioane de euro, totul rezolvandu-se in doar doua saptamani. Cinteza nu a nominalizat banca respectiva, dar in luna octombrie au aparut informatii potrivit carora grupul elen EFG Eurobank va injecta circa 20 milioane de euro in capitalul Bancpost.
 
Cinteza spune ca dintre toate masurile de stabilizare pe care le-ar putea lua banca centrala, crearea bancii-punte “este ultima la care s-ar gandi in aceste momente”, deoarece pur si simplu nu sunt motive pentru a fi nevoie de ea.
 
Celelalte masuri sunt vanzarea de active cu asumare de pasive si introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare in calitate de actionar.
 
Oficialii BNR spun ca in aceste momente sistemul bancar este stabil, dar ei trebuie sa fie pregatiti sa actioneze in orice moment, deoarece “in momentul de fata orice problema intr-o banca reprezinta un risc la stabilitatea sistemului”.
 
“Orice banca in aceasta perioada de suspiciune si posiblitatea sa fie afectata pe baza unor socuri din afara poate induce probleme in sistem”, a fost concluzia sefului pe supraveghere din cadrul BNR.

Nicolae Cinteza se asteapta ca neperformanta bancilor sa continue sa fie destul de ridicata in prima parte a anului viitor, scaderea acesteia urmand sa depinda de cat de repede isi ajusteaza bancile profilul de business.

"Principala provocare a bancilor pentru perioada urmatoare este schimbarea profilului de business. Daca nu vor intelege ca principalul activ pe care il au este clientul bancile vor disparea. Este si motivul pentru care doi presedinti de banci au fost schimbati: politica adoptata fata de client", afirma directorul din cadrul BNR.

Bancile aveau pierderi de aproape un miliard de lei la finele lunii octombrie, iar oficialul BNR spune ca trimestrul al patrulea se arata a fi mult mai rau decat T3. Sistemul bancar ar urma sa treaca pe profit anul viitor, dar unul modest, potrivit estimarilor BNR.

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close