Antena 3 CNN Economic Banci Românii plătesc cele mai mari taxe şi comisioane pentru utilizarea cardurilor

Românii plătesc cele mai mari taxe şi comisioane pentru utilizarea cardurilor

Românii plătesc cele mai mari taxe şi comisioane pentru utilizarea cardurilor
Sursa foto: card
20 Oct 2009   •   22:33

Românii plătesc cel mai scump din Europa Centrală şi de Est orice relaţie cu banca. Fie că au un card pe care primesc salariul, un împrumut sau un card de credit, cetăţeanul român achită cele mai mari taxe şi comisioane.

De fiecare dată când retrageţi bani de pe card plătiţi între 0,2 şi 0,4% din sumă. Şi dacă vreţi să verificaţi suma rămasă pe card, banca vă ia un comision, de 20 şi 50 de bani. Pe lângă cel de administrare a soldului care ajunge şi la 50 de lei pe an.

Aşadar, în medie, un român pierde într-un an peste 80 de euro doar pentru că foloseşte un card de debit. La fel se întâmpla şi când vreţi să achitaţi mai multe rate odată la un credit. Băncile percep în acest caz un comision de plată anticipată care merge şi până la 5% din suma pe care vreţi să o plătiţi. Băncile spun că dacă renunţe la el aşa cum vrea Consiliul Concureţei, costurile ar fi introduse în credit şi le-ar achita tot clientul.

Un reprezentant al Băncii Mondiale în România a vorbit cu mare diplomaţie despre transparenţa între bănci şi clienţi mai ales în cazul contractelor stufoase de credit. În realitate este vorba de costuri la credite, depozite sau carduri mult prea mari în ţara noastră.

În Austria, singurul comision pe care banca îl percepe la un împrumut de consum are o valoare fixă, între 10 şi 20 de euro şi se plateote trimestrial. La fel şi în Cehia, unde lunar clientul achită 2 de euro.

Românii achită şi 5 comisioane. Unul de analiză a dosarului de credit, unul de acordare, de altfel unic în Europa, comisionul de administrare, de rambursare anticipatăm şi de risc valutar.



Observator

×
Subiecte în articol: card banci romani taxe
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close