Antena 3 CNN Economic Banci Românii vor da garanţii mai mari pentru credite mai mici, pe care le vor plăti mai repede

Românii vor da garanţii mai mari pentru credite mai mici, pe care le vor plăti mai repede

Românii vor da garanţii mai mari pentru credite mai mici, pe care le vor plăti mai repede
Sursa foto: Foto: cronicadeiasi.ro
de N.B.    |    07 Sep 2011   •   20:27

Începe vremea restricţiilor în sistemul bancar. Banca Naţională a României cere înăsprirea condiţiilor de creditare. Românii care vor bani pentru consum sau ca să îşi cumpere o locuinţă trebuie să aibă un avans şi garanţii mai mari. Dar şi să fie pregătiţi să returneze împrumutul mai repede.

Creditul de consum trebuie rambursat într-o perioadă de patru ori mai mică, adică în maximum cinci ani. Asta dacă reuşiţi să-l luaţi. E nevoie de garanţii de 133% pentru suma împrumutată. În cazul creditelor imobiliare va fi şi mai greu. Pentru euro, avansul va fi de minimum o treime. Pentru lei, de numai 15%. Şi, pentru franci, creşte la 40%.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, susţine că proiectul are ca obiectiv protecţia consumatorului de bani şi protecţia băncilor.

Restrângerea perioadei de rambursare a creditelor de consum are două efecte. Împrumutatul primeşte mai puţini bani, banca nu mai câştigă la fel de mult.

La un salariu de 1.400 de lei lunar, cu o scadenţă la 10 ani, banca îţi dădea 44.500 de lei. În noua variantă, ar mai da doar 26 de mii de lei. În plus, BNR le cere băncilor să simuleze situaţiile riscante: creşterea bruscă a dobânzii şi a cursului valutar. Să-i pregătească pe clienţi pentru ce e mai rău încă de la început.

Creditele neperformante au ajuns la 13% din totalul împrumuturilor, în această vară. De la 11 procente, la sfârşitul anului trecut. 800 de mii de români sunt, acum, datornici la bănci. Dacă vor intra în vigoare, măsurile BNR îi vor împiedică pe ceilalţi să ajungă în aceeaşi situaţie.

×
Subiecte în articol: BNR credite garantii avans
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close