Antena 3 CNN Economic Banci Ruptura dintre Rekkers si board-ul Bancii Transilvania: Actionarii au vrut un “suflu” nou pentru a creste valoarea bancii, care acum este de cinci ori mai mica decat maximul din 2007

Ruptura dintre Rekkers si board-ul Bancii Transilvania: Actionarii au vrut un “suflu” nou pentru a creste valoarea bancii, care acum este de cinci ori mai mica decat maximul din 2007

Ruptura dintre Rekkers si board-ul Bancii Transilvania: Actionarii au vrut un “suflu” nou pentru a creste valoarea bancii, care acum este de cinci ori mai mica decat maximul din 2007
de Catalin Ciocan    |    20 Ian 2012   •   15:47
Ruptura la varful Bancii Transilvania: dupa noua ani in care a condus una dintre putinele banci cu capital privat romanesc pana pe locul al treilea in sistemul bancar, Robert Rekkers pleaca din functia de director general , board-ul bancii considerand ca este nevoie de un “suflu nou” pentru a creste valoarea acesteia, care pe Bursa mai inseamna doar o cincime din cele aproape 2 miliarde de euro la care era evaluata pe maximul din 2007, potrivit unor surse din piata.

Banca Transilvania avea dupa primele noua luni ale anului trecut un profit de 106,9 milioane de lei (25,4 milioane de euro), cu peste 50% fata de castigul din perioada similara a anului trecut. Activele bancii au crescut cu 9% de la inceputul anului, ajungand la 23,57 miliarde de lei.

Din 2002, de cand a preluat conducerea executiva a Bancii Transilvania, Robert Rekkers (foto) a reusit sa creasca activele bancii de peste 40 de ori si sa treaca de la profituri de ordinul zecilor de milioane de lei la 300-400 milioane de lei in anii de varf 2007-2008, pentru ca ulterior sa mentina banca profitabila in anii de criza, in conditiile in care o serie de alte banci din sistemul bancar au inceput sa inregistreze pierderi.

Rekkers este omul care a adus Banca Transilvania pe locul al treilea in sistemul bancar dupa active si pe locul patru dupa valoarea profitului, conform rezultatelor de pe primele noua luni ale anului trecut.

Pe Bursa insa, banca a resimit puternic criza din ultimii ani, valoarea acesteia scazand pana sub 365 milioane de euro. Multe din companiile de pe Bursa sunt acum evaluate mult mai jos decat in anii de boom, dar cu toate acestea, administratorii Bancii Transilvania, care reprezinta interesele actionarilor principali, au considerat ca este nevoie de un impuls nou care sa urce evaluarea bancii, mai ales ca aceasta a fost tot timpul o tinta de vanzare.

Schimbarea lui Rekkers este insa si un risc  pentru ca acesta a reusit sa conduca cu succes banca atat pe anii de crestere, cat si pe perioada crizei. Actiunile bancii au scazut de altfel azi la Bursa din Bucuresti, cu peste 1%, intr-o zi in care celelalte actiuni mari de pe piata au inregistrat cresteri.

Pe Bursa, banca a anuntat in mod oficial ca Rekkers si-a dat demisia din toate functiile detinute in grupul BT, in conditiile in care acesta pe langa functia de director general, era si membru in consiliul de administratie al bancii, dar si in CA-urilor unor subsidiare. Nici Rekkers si nici
Horia Ciorcila, presedintele bancii, nu au putut fi contactati azi pentru comentarii suplimentare.

In locul lui Rekkers, banca l-a numit interimar pe Peter Franklin, reprezentantul BERD, actionarul principal al bancii cu circa 15% din actiuni. Franklin are o experienta de 37 de ani in domeniul financiar bancar, lucrand anterior in unele dintre cele mai mari grupuri financiare ale lumii precum HSBC sau The Chase Manhattan Bank.

Miscarea a fost facuta probabil tocmai pentru a pastra imaginea pozitiva a bancii, mai ales ca Rekkers este unul dintre cei mai respectati bancheri datorita rezultatelor pe care le-a avut atat la Banca Transilvania, cat si anterior la ABN Amro Romania (in prezent RBS Romania).

Demisia lui Rekkers pare insa sa fi fost fortata de board-ul bancii, in conditiile in care si unii actionari confirma nemultumirile existente din cauza faptului ca acesta nu a fost foarte preocupat de valoarea actiunii pe Bursa.

“In calitate de actionar, pot spune ca banca a fost bine condusa, nu am absolut nimic de reprosat d-nului Rekkers, a facut o treaba foarte buna, dar in ceea ce priveste actiunea bancii, putea sa fie mult mai deschis, mai transparent, sa arate ce a facut bine, cand vrei sa vinzi marfa, trebuie sa dai incredere cumparatorilor. Este adevarat, a fost criza, dar actiunea nu are nici un temei sa fie acum subunitara“, spune Iosif Pop, fostul presedintele al Bancii Transilvania si unul dintre fondatorii acesteia.

Banca Transilvania s-a finantat in mod constant in ultimul deceniu prin majorari de capital, de cele mai multe ori prin capitalizarea profitului, dar si prin aporturi in numerar de la actionari. Faptul ca banca nu a dat dividende, cu o singura exceptie, in 2009, in timp ce valoarea actiunilor pe Bursa a scazut a creat nemultumiri printre actionari, mai ales in aceasta perioada de criza.

De altfel, Iosif Pop spune ca nu crede ca daca banca ar mai incerca si anul acesta sa nu dea dividende, actionarii ar mai sprijini o astfel de intentie.

“In conjunctura data, nu mai functioneaza propunerea ca va dau actiuni gratuite la 1 leu pentru ca dupa aia la piata sa iau 0,9 bani pee le. Nu mai convinge pe nimeni”, afirma Pop.

Si BERD este interesata de valoarea Bancii Transilvania pe bursa, in conditiile in care strategia bancii este sa creasca o societate si apoi sa-si faca un exit cu profit. De altfel, actionariatul Bancii Transilvania este dominat de actionari pentru care valoarea actiunilor la Bursa este foarte importanta. Alaturi de BERD, in actionariat sunt prezente si SIF-urile, in timp ce Horia Ciorcila, unul dintre fondatorii bancii, detine direct si indirect 5% din actiuni. Singura banca comcerciala care a ajuns sa controleze o participatie semnificativa in cadrul BT este Bank of Cyprus, care detine circa 10% din actiuni, insa aceasta a fost vazuta intotdeauna ca dintr-o liga “secunda” si nu este considerate un comparator potrivit pentru banca romaneasca.

Anul 2012 aduce schimbari de management la varful bancilor de top,
Alexandre Maymat urmand sa-l inlocuiasca pe Guy Poupet de la conducerea BRD, a doua banca din piata, in prima parte a anului. BCR, cea mai mare banca, si-ar putea schimba CEO-ul dupa ce Dominic Bruynseels expira in luna iulie a acestui an. Procesul de fuziune Bancpost-Alpha Bank este in curs de desfasurare si ar putea aduce schimbari la nivel de top management. La nivelul Raiffeisen Bank Romania este o perioada in care se discuta, potrivit ultimelor informatii disponibile pe piata, prelungirea mandatelor  managerilor din linia intai, inclusiv cel al lui Steven van Groningen, presedintele bancii. La inceputul acestui an, conducerea RBS Bank Romania a fost preluata de un olandez, Henk Paardekooper.

×
Subiecte în articol: Banca Transilvania demisie
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close