Antena 3 CNN Economic Banci Una din cele mai mari bănci din Grecia a evitat naţionalizarea în ultimul moment

Una din cele mai mari bănci din Grecia a evitat naţionalizarea în ultimul moment

Una din cele mai mari bănci din Grecia a evitat naţionalizarea în ultimul moment
Sursa foto: Foto: guardian.co.uk
16 Iun 2013   •   14:50
National Bank of Greece (NBG) a acoperit peste 10% din necesarul de capital suplimentar, printr-o emisiune de drepturi încheiată recent, şi nu va mai avea nevoie să emită obligaţiuni convertibile, a anunţat instituţia financiară, care evită astfel naţionalizarea, relatează Kathimerini, conform Mediafax.
NBG este a doua mare bancă din Grecia, după Alpha Bank, care a reuşit să se recapitalizeze fără să ajungă sub controlul Fondului Elen de Stabilitate Financiară (EFSF), instituţie care este finanţată prin programul de salvare convenit cu UE şi FMI.
NBG a anunţat că a atras de la investitorii privaţi 10,8% din fondurile necesare pentru acoperirea deficitului de capital de 9,65 miliarde de euro.
Cele mai mari patru bănci din Grecia, între care şi NBG, au nevoie de 27,5 miliarde de euro, din cauza pierderilor provocate de restructurarea datoriilor Greciei şi de creditele neperformante.
În cadrul planului de recapitalizare convenit de Grecia cu UE şi FMI, băncile trebuie să atragă cel puţin 10% din fondurile necesare de la investitorii din piaţă, pentru a rămâne în proprietate privată. Restul fondurilor vor proveni de la UE şi FMI, prin intermediul EFSF.
Luna trecută, Alpha Bank a atras de pe piaţă 12% din necesarul de capital.
Piraeus Bank, care efectuează la rândul ei o emisiune de drepturi de preemţiune, este aşteptată să atingă pragul de 10%.
EFG Eurobank a optat să fie recapitalizată de EFSF.
Cele patru instituţii financiare elene sunt prezente şi pe piaţa din România.
 

×
Subiecte în articol: Grecia banca investitori Piraeus Bank
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close