Antena 3 CNN Economic Biz News Achim Irimescu (Ministerul Agriculturii): TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi la carne

Achim Irimescu (Ministerul Agriculturii): TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi la carne

Achim Irimescu (Ministerul Agriculturii): TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi la carne
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    09 Oct 2013   •   12:58
TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii, unde evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%, a declarat miercuri secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la Conferinţa anuală a Consiliului Investitorilor Români care se desfăşoară la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
 
"Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul în care efectuăm controlul şi măsurile pe care le luăm pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificaţie. Decizia viitoare privind reducerea TVA şi la alte produse alimentare depinde de succesul măsurii în domeniul pâinii, de reducerea evaziunii şi veniturile bugetare", a spus Irimescu.
 
El a arătat că analiza realizată de Ministerul Agriculturii în domeniul cărnii a indicat două probleme, respectiv importurile reale şi nereale şi producţia la negru din România.
 
"Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012", a adăugat Irimescu.
 
Reprezentanţii investitorilor români, reuniţi în Forumul Investitorilor Autohtoni, au solicitat Guvernului revenirea TVA la 19%, dar şi reducerea taxei la 9% şi la alte produse alimentare.

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux. 

Temele care vor fi dezbătute la conferinţă şi cei mai importanţi invitaţi

Azi, investitorii autohtoni şi membrii Guvernului se aşează la aceeaşi masă pentru a discuta măsuri care să stimuleze economia naţională. Conferinţa anuală a Consiliului Investitorilor Români are ca scop dezbaterea unor teme de interes naţional, prin iniţierea unui dialog social între reprezentanţii mediului de business românesc şi reprezentanţi ai Guvernului, în vederea identificării problemelor importante cu care se confruntă investitorii români, precum şi modul de rezolvare a acestora prin sprijinul autorităţilor.

Prezent la emisiunea "Previziunile zilei", Adrian Măniuţiu a oferit mai multe amănunte legate de acest eveniment, care are loc la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Antena 3 este partener media al acestui eveniment.

Citeşte şi:

Investitorii, la discuţiile cu membrii Guvernului: Trebuie reduse TVA şi CAS. Nivelul TVA este invers proporţional cu eficienţa administraţiei

Liviu Pop: Reducerea CAS şi scăderea impozitului este o măsură necesară

Gabriel Biriş, avocat: Scăderea bazei contribuţiilor sociale la salariile mici ar elimina munca la negru

Preşedintele Astra Vagoane, despre "secretul polonez": Când nu produc un anumit lucru, înfiinţează o fabrică şi îl fac în Polonia

Achim Irimescu, secretar de stat la Agricultură: Fără controale eficiente, măsura reducerii TVA-ului e menită eşecului

Ioan Niculae, la întâlnirea investitorilor cu membrii Guvernului: Creşterea TVA-ului a fost o mare greşeală

×
Subiecte în articol: Achim Irimescu TVA
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close