Antena 3 CNN Economic Biz News Alegerea preşedintelui şi referendumul ne costă 40 milioane de euro

Alegerea preşedintelui şi referendumul ne costă 40 milioane de euro

Alegerea preşedintelui şi referendumul ne costă 40 milioane de euro
Sursa foto: presedinte
22 Noi 2009   •   10:42

Organizarea alegerilor şi a referendumului costă statul român peste 160 milioane lei, adică aproximativ 40 milioane euro, scrie Capital

Organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale scoate de la bugetul de stat 10 milioane de lei în plus. Guvernul a alocat pentru organizarea alegerilor preşedintelui mai mult de 150 de milioane de lei, iar acestor fonduri le-au fost adăugate încă 10 milioane lei pentru organizărea referendumului legat de reducerea numărului de parlamentari.

Iniţial, se presupunea că pentru a organiza referendumul sunt suficiente 6 milioane de lei, dar, în urma unei decizii judecătoreşti, suma a fost majorată cu patru milioane.

Prin urmare, la sfârşitul lunii octombrie, bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost suplimentat de Executiv cu 2,4 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, iar pentru Institutul Naţional de Statistică a fost acordat un buget suplimentat cu 3,6 milioane lei.

Din cauza faptului că judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât să suspende Hotărârea Guvernamentală privind modelul copiei de pe lista electorală permanentă, a modelelor tabelelor electorale şi a modelului declaraţiei pe propria răspundere, care sunt utilizate la alegerile prezidenţiale, Guvernul a trebuit să suplimenteze sumele destinate organizării referendumului.

Astfel, la alegerile prezidenţiale şi la referendum se folosesc două tabele electorale, nu un singur tabel, iar persoanele care votează în secţii speciale trebuie să completeze două declaraţii pe propria răspundere. Aceste modificări au generat costuri suplimentare de peste patru milioane lei.

Mai mult, Guvernul a suplimentat şi bugetul Ministerului Afacerilor Externe, cu 190.000 lei, pentru a se acoperi cheltuielile cu organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close