Antena 3 CNN Economic Biz News Burse AIPC: Exista suspiciuni privind tranzactii cu actiuni SIF pe baza de informatii privilegiate din afacerea Erste – SIF. Cum raspunde Dumitru Tudor, unul dintre marii investitori la Bursa

AIPC: Exista suspiciuni privind tranzactii cu actiuni SIF pe baza de informatii privilegiate din afacerea Erste – SIF. Cum raspunde Dumitru Tudor, unul dintre marii investitori la Bursa

AIPC: Exista suspiciuni privind tranzactii cu actiuni SIF pe baza de informatii privilegiate din afacerea Erste – SIF. Cum raspunde Dumitru Tudor, unul dintre marii investitori la Bursa
Sursa foto: Evolutia actiunilor SIF Oltenia, Sursa: BVB
de Catalin Ciocan    |    19 Sep 2011   •   15:52
Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a cerut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare si supraveghere de pe piata de capital, sa analizeze tranzactiile efecutate cu actiunile SIF-urilor inainte si dupa anuntarea incheierii unui acord intre Erste Group si patru dintre SIF-uri pentru preluarea unui pachet de 24,12% din BCR.

“Pentru a-si indeplini obiectivele fundamentale asa cum sunt ele specificate in statutul sau, consideram ca este necesara verificarea de catre CNVM a tranzactiilor efectuate in zilele premergatoare si de dupa anuntarea acordului de principiu cu privire la vanzarea pachetelor detinute la BCR deoarece exista suspiciuni privind efectuarea unor tranzactii de catre persoane care au avut acces la informatii privilegiate”, a precizat Dumitru Beze, presedintele AIPC, intr-o solicitare trimisa CNVM.  

Oficialii AIPC amintesc ca prevederile de pe piata de capital interzic “oricarei persoane care detine informatii privilegiate sa utilizeze respectivele informatii pentru dobandirea sau instrainarea […] pe  cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii de refera.

“De asemenea, credem ca este nevoie de o reglementare mai stricta a tranzactiilor realizate de persoanele care au acces la informatii privilegiate, pentru a impiedica existenta unor situatii in care  anumite persoane realizeaza profituri in urma tranzactiilor bazate pe informatii la care publicul investitor  inca nu are acces”, a adaugat Beze.

Reprezentantii AIPC nu au precizat si despre ce tranzactii ar exista suspiciuni. Potrivit informatiilor de la Bursa din Bucuresti, singura SIF cu actiunile careia s-au raportat tranzactii in ultimele zile a fost SIF Oltenia, inainte si dupa anuntarea tranzactiei, iar acestea au fost realizate de Dumitru Tudor, unul dintre cei mai mari investitori de la Bursa din Bucuresti, si de persoanele cu care el actioneaza in mod concertat. Tudor a intrat recent in consiliul de administratie al SIF Oltenia, fiind numit administrator provizoriu, dupa ce alti doi administratori au fost trimisi in judecata pentru o serie de nereguli in activitatea societatii.

Pe 9 septembrie, firma Vidraru Curtea de Arges (VIRU), controlata de Dumitru Tudor, a cumparat 48.000 de actiuni SIF Oltenia, platind peste 11.000 de euro. Tot pe 9 septembrie, Bogdan Andrei Tudor, a cumparat 29.500 de actiuni SIF5, platind 7.000 de euro.

Cu o zi inainte, pe 8 septembrie, a avut loc intalnirea dintre Erste si SIF-uri, cand potrivit informatiilor antena3.ro, SIF Oltenia ar fi semnat acordul de principiu cu austriecii.

Ulterior, pe 14 septembrie, Dumitru Tudor a cumparat 72.500 de actiuni, valoarea tranzactiilor depasind 16.000 de euro. Informatiile privind detaliile ofertei facute de Erste au aparut in seara zilei de 14 septembrie.  

“Nu este vorba de o informatie privilegiata. Firma Vidraru tranzactioneaza in mod obisnuit pe SIF-uri. Tranzactiile au avut loc in baza informatiilor publice care au tot aparut in media in aceasta perioada”, a comentat Dumitru Tudor.

Firma Vidraru a si vandut pe 15 septembrie un pachet de 30.000 de actiuni, incasand 7.300 de euro. Ulterior, pe 16 septembrie, Vidraru a mai cumparat 4.500 de actiuni, in timp ce Dumitru Tudor a luat 365.000 de actiuni in nume propriu, pentru care a platit 90.000 de euro.

Dumitru Tudor spune ca stia insa inainte de momentul 14 septembrie ce a negociat SIF Oltenia cu Erste, in conditiile in care el a fost avizat de CNVM pentru a intra in CA-ul SIF Oltenia de-abia pe 6 septembrie.
“Nu cunosteam la acel moment. Nu am participat la negocieri, dupa cum stiti eu sunt in CA-ul SIF Oltenia doar de cateva zile”, a spus Tudor.

El spune ca nu a luat inca nici o decizie in legatura cu ceea ce va face in cadrul AGA din aceasta luna, daca va sprijini acordul de principiu semnat de SIF Oltenia cu Erste Group sau daca va cere listarea bancii.

“Este inca de studiat”, afirma Dumitru Tudor.

SIF Oltenia a convocat Adunarea Generala Ordinara pentru 22/23 septembrie la solicitarea unui grup de actionari care au cerut initierea demersurilor pentru listarea BCR. Pe ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare se afla si mandatarea conducerii SIF Oltenia pentru negocierea altor alternative de lichidizare a detinerii de la BCR. Consiliul de administratie al SIF Oltenia a precizat ca tranzactia privind actiunile de la BCR se va realiza doar daca actionarii vor aproba acest demers.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close