Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Bursa de la Bucuresti si-a retras banii din bancile grecesti

Bursa de la Bucuresti si-a retras banii din bancile grecesti

Bursa de la Bucuresti si-a retras banii din bancile grecesti
Sursa foto: Evolutia rezultatelor financiare ale BVB, Sursa: BVB
de Catalin Ciocan    |    11 Noi 2011   •   18:47
Bursa de la Bucuresti (BVB), una dintre societatile care stau pe lichiditati impresionante in aceste momente,  si-a retras in trimestrul al treilea al anului aproape toti banii pe care ii detinea in depozite la banci grecesti, potrivit directorului general al societatii, Valentin Ionescu.  

Oficialii Bursei nu au precizat ce suma pe care o aveau in banci grecesti. La finele lunii septembrie, BVB avea circa 69 milioane de lei (15,9 milioane de euro) in depozite la banci si titluri de stat.

 “Am schimbat politica de administrare a cash-ului. Am crescut expunerea pe titluri de stat si  am inchis aproape de zero pozitia pe bancile grecesti. Avem inca depozite in euro si dolari”, a precizat Ionescu, in cadrul unei conferinte telefonice, tinuta ieri dupa prezentarea rezultatelor financiare la noua luni.

Directorul BVB a mentionat totodata ca a propus consiliului de administratie sa acorde angajatilor stimulente sub forma de actiuni, dar nu a fost luata inca nici o decizie.

“Este o discutie in board, nu este inca nimic hotarat. Trebuie sa mergem in AGA pentru aceasta decizie. Oricum, este o parte mica, nu este ceva important aici”, a mentionat Valentin Ionescu, fara a oferi alte detalii. El nu a putut fi contactat azi pentru comentarii suplimentare.

Oficialii Bursei declarasera in trecut ca au nevoie de lichiditati in conditiile in care doresc sa achizitioneze participatii la una sau mai multe burse din regiune. Acum insa, conducerea BVB afirma ca sunt departe de realizarea vreunei tranzactii.

“Am incercat sa abordam alte burse din jurul nostru, dar nu suntem foarte aproape sa intram ca actionar. Am facut primul pas cu Bursa de la Sofia (prin semnarea unui memorandum de cooperare – n.red)  pentru ca avem o relatie buna cu noul CEO, un om foarte  tanar si foarte destept, care crede ca Bursa de la Bucuresti poate sa fie un hub regional si vrea sa lucram impreuna pentru a promova companiile bulgaresti in Romania. Asta vrem sa facem si noi in regiune”, a spus Ionescu.  

Conducerea BVB a anuntat in trecut ca o companie din Bulgaria ar urma sa listeze si la Bursa din Bucuresti, iar planurile de cooperare intre cele doua piete in urmatoarele luni implica si lansarea unui indice bursier comun

“Vrem sa conectam depozitarul centrale de la Bucuresti la Sofia si nu invers pentru ca vrem sa avem o dubla listare a companiilor bulgare in Bucuresti si nu invers”, a adaugat Valentin Ionescu.  El s-a pronuntat deja impotriva listarii a Fondului Proprietatea (FP), cel mai tranzactionat emitent de la Bursa din Bucuresti, si la Bursa din Varsovia, temandu-se ca tranzactiile de pe piata locala vor avea de suferit, in conditiile in care investitorii straini ar putea prefera sa tranzactioneze actiunile direct acolo.

Listarea Fondului Proprietatea a impulsionat veniturile Bursei in acest an, in conditiile in care a ajuns sa faca mai mult de jumatate din volumele de tranzactionare. Bursa a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit net de 15,8 milioane de lei (3,8 mil. euro), de 2,5 ori mai mare fata de castigul din perioada similara a anului trecut. In trimestrul al treilea, profitul Bursei aproape s-a dublat pe fondul tranzactiilor mari realizate ca urmare a cresterii turbulentelor pe pietele internationale.

“Pentru  ultima parte a anului ne bazam pe o revenire a pietei financiare, dar nu una foarte puternica.  In ceea ce priveste parametrii de tranzactionare,  ultima luna din decembrie ar trebui sa fie similara  cu cele din primele noua luni. Octombrie nu a fost una dintre cele mai bine, de fapt, cred ca a fost cea mai slaba luna din acest an”, a spus directorul Bursei.

Tranzactiile cu actiuni realizate la Bursa au crescut in primele noua luni cu 70% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 8,7 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro).

Actiunile Bursei au scazut azi cu 0,4%, capitalizarea bursiera a societatii care opereaza principala piata de actiuni a Romaniei, fiind de 47,6 milioane de euro.

Bursa de la Bucuresti este in fata unei tentative de schimbare a conducerii, un grup de actionari, care controleaza aproape 10% din actiunile societatii,  cerand ieri convocarea AGA pentru schimbarea consiliului de administratie. Din acest grup fac parte Erste Bank, BCR, fonduri ING, si societatile de brokeraj UniCredit CAIB Securities si Intercapital Invest. Actionarii au spus ca din momentul alegerii actualului consiliu, in urma cu doi ani, actionariatul BVB s-a schimbat radical si doresc sa fie reprezentati in consiliul de conducere al Bursei.
 

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close