Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Cum ne vedem de la Londra: O zi în Istanbul e cât un an în România

Cum ne vedem de la Londra: O zi în Istanbul e cât un an în România

Cum ne vedem de la Londra: O zi în Istanbul e cât un an în România
Sursa foto: Foto: Mediafax
de Catalin Ciocan    |    27 Iun 2011   •   17:56

Romania este o piata foarte nisata pentru marii investitori straini, fiind la o distanta mare nu doar fata de bursele dezvoltate ale lumii, ci si fata de piete emergente, cum sunt cele de la Varsovia si Istanbul, spune Matthias Siller, investment manager EMEA Equities in cadrul Barings Asset Management.

“O zi in Istanbul este un an in Romania”, a spus Siller, declaratie care surprinde foarte bine cum este perceputa Romania in marile centre financiare ale lumii.

Potrivit datelor Federatiei Europene a Burselor (FESE), la Bursa din Bucuresti s-au facut tranzactii cu actiuni in valoare de 842,8 milioane de euro in primele cinci luni ale anului, echivalentul a circa 8 milioane de euro pe sedinta de tranzactionare. La Bursa din Istanbul, in aceeasi perioada se realizasera tranzactii de 166,16 miliarde de euro sau 1,57 miliarde de euro pe zi. In ritmul acesta, bursa de la Bucuresti ar ajunge la tranzactii de 2 miliarde de euro pe tot anul, cu mai putin de 30% peste tranzactiile zilnice care se fac in Turcia.

Importanta crescanda a bursei din Istanbul a fost observata si de publicatia britanica The Economist care intr-un articol de la finele anului trecut nota ca batalia burselor in estul Europei este un concurs intre pietele din Varsovia si Viena, dar o amenintare puternica ar putea veni tocmai din partea pietei turcesti. In aceasta lupta, piata din Romania era vazuta doar ca un posibil furnizor de companii.

Totusi, faptul ca piata romaneasca nu este in “mainstream-ul” burselor poate fi un avantaj in aceasta perioada in care statul se pregateste sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), printr-o tranzactie de cel putin 500 milioane de euro, dupa cum spune managerul de investitii de la Barings.

“Faptul ca Romania este o piata foarte de nisa inseamna si ca nu este afectata atat de mult de miscarile internationale, iar in aceasta perioada asistam la iesiri de pe actiuni”, a precizat Siller.

Acesta nu crede insa ca oferta Petrom se va bucura de un interes puternic din partea investitorilor straini.
“Nu ma astept la un interes deosebit. Daca ne uitam in trecut, pe parcursul ultimilor ani,  la ce a facut Romania ca sa-si imbunatateasca imaginea in fata investitorilor straini, in special in ceea ce priveste comportamentul in companiile de stat, vedem un track record foarte slab”, a mentionat Matthias Siller.

Totodata, oferta Petrom va concura pentru atentia si banii investitorilor cu celelalte tranzactii care sunt asteptate in urmatoarele luni.
“Romania nu e singura pe piata ofertelor. Sunt o gramada de tranzactii care vin si este o competitie foarte puternica”, spune managerul de investitii de la Barings.

Pe de alta parte, un atu al ofertei Petrom este faptul ca aceasta implica actiuni ale unei companii petroliere foarte profitabile. Petrom a reusit de altfel in primul trimestru al anului sa fie cea mai profitabila operatiune a grupului austriac OMV, cu un profit net de 841 milioane de lei (199 milioane de euro), in crestere cu 4% fata de perioada similara a anului trecut.

“Daca managementul ar sublinia potentialul de crestere atat in ceea ce priveste productia cat si productivitatea ar putea creste interesul investitorilor straini”, afirma managerul de investitii de la Barings.

Chiar si austriecii de la OMV, care controleaza Petrom, dau o importanta foarte mare pietei din Turcia, preferand sa nu-si mareasca participatia in cadrul companiei romanesti pentru a putea finanta achizitia companiei Petrol Ofisi din Turcia. De altfel, odata cu achizitia Petrol Ofisi,  piata turca a devenit cea mai importanta pentru OMV, contribuind cu aproape un sfert la incasarile grupului in primele trei luni.
Baring Asset Management este o firma internationala de management a investitiilor, care avea în administrare active de peste 51 mld. dolari la finele anului trecut. Compania a fost implicate si in procesul de privatizare a Petrom in 2004, cand a fost unul dintre consultantii care au asistat statul roman (sub forma ING Barings) alaturi de Credit Suisse First Boston. In prezent, Barings este detinuta de gigantul american Mass Mutual, care are sub administrare active de circa 450 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: burse Londra tranzactii Petrom
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close