Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Cum vad investitorii si analistii tranzactia Erste-SIFuri - “Dupa standardele SIF-urilor, li se pare o tranzactie buna. Dupa metodele de evaluare cunoscute, nu e atat de grozava”

Cum vad investitorii si analistii tranzactia Erste-SIFuri - “Dupa standardele SIF-urilor, li se pare o tranzactie buna. Dupa metodele de evaluare cunoscute, nu e atat de grozava”

Cum vad investitorii si analistii tranzactia Erste-SIFuri -  “Dupa standardele SIF-urilor, li se pare o tranzactie buna. Dupa metodele de evaluare cunoscute, nu e atat de grozava”
de Catalin Ciocan    |    15 Sep 2011   •   11:32
Tranzactia prin care patru dintre SIF-uri si-au dat acordul de principiu sa-si vanda actiunile de la BCR grupului Erste evaluaza cea mai mare banca romaneasca la 1,78 miliarde de euro, doar usor peste valoarea de la Bursa a BRD, o banca cu active cu 30% mai mici, dar mai profitabila in aceste momente.

Valoarea totala a tranzactiei este de 435 milioane de euro si include in principal schimbarea actiunilor BCR in actiuni Erste si o mica parte in numerar (circa 26 milioane de euro pentru fiecare SIF).

 “Oferta mi se pare buna, dar nu cat se poate de buna. Mi se pare ca e un deal mai avantajos pentru Erste decat pentru SIF-uri. Pe de alta parte, deal-ul e mai mare decat capitalizarea SIF-urilor la momentul asta, ceea ce pe termen scurt e un factor care sa conduca la cresterea pretului actiunilor”, a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, societatea care administreaza fondul de investitii STK Emergent, un investitor in actiunile SIF-urilor si totodata unul dintre fondurile care au cerut SIF-urilor sa inceapa demersurile de listare a BCR.

Patru SIF-uri si-au dat acordul de principiu pentru intelegerea cu Erste: SIF Banat-Crisana, Transilvania, Muntenia si Oltenia. SIF Moldova nu este parte a acordului, dar austriecii au precizat ca poate subscrie la acesta, daca este de acord.

““Mi e mi se pare ca atitudinea celor de la SIF Moldova este foarte corecta. Daca actionarilor nu le va convine termenii intelegerii propuse de Erste, vor putea intra si ei in deal. Mi se pare un pic cam ciudat de doritori administratorii celorlalte SIF-uri, care au acceptat un deal cu atata repeziciune. Dupa standardele lor, li se pare o tranzactie buna. Dupa standardele si metodele de evaluare pe care le cunosc eu, nu mi se pare atat de grozava”, a spus Pascu.

El a adaugat ca este prematur in aceste momente pentru a spune ce va vota in cadrul AGA de la SIF-uri, deoarece trebuie sa analizeze mai bine termenii intelegerii.  
Nicolae Pascu considera ca totusi “chiar si cu deal-ul asta, care nu prea e bun, valoarea SIF-urilor ar trebui sa creasca semnificativ de aici”.  

Analistii de la Raiffeisen au mentionat intr-o nota transmisa azi-dimineata ca vad stirea ca fiind neutra pentru actiunile SIF-urilor avand in vedere ca multiplul de evaluare pe care l-au obtinut SIF-urile este chiar sub cel al BRD.

Multiplul P/BV (pret/valoarea contabila – n.red) la 2011 este de 1,05. (…) Avand in vedere ca acest multiplu este mai mic decat cel mentionat in ultimele zile si chiar sub cel al BRD, vedem aceasta stire ca neutra pentru actiunile SIF. Nu o consideram negativa fiindca SIF-urile schimba un activ nelistat cu unul listat ceea ce va duce la discounturi mai mici in viitor”, au precizat analistii de la Raiffeisen.  BCR fusese evaluata in 2006 cand austriecii au preluat pachetul majoritar la de cinci ori valoarea contabila.  Caderea puternica a pietelor in anii urmatori a afectat insa evaluarile.

Daca tranzactia se va finaliza, fiecare SIF va ajunge sa detina cate 1% din Erste Group. SIF-urile isi pot vinde 25% din actiunile Erste imediat dupa tranzactie si dupa 6,12 si 18 luni de la data achizitiei.
 


×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close