Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Dupa ce li s-au cerut demisiile, administratorii l-au dat afara pe seful Bursei cu trei luni inainte de incheierea mandatului

Dupa ce li s-au cerut demisiile, administratorii l-au dat afara pe seful Bursei cu trei luni inainte de incheierea mandatului

Dupa ce li s-au cerut demisiile, administratorii l-au dat afara pe seful Bursei cu trei luni inainte de incheierea mandatului
de Catalin Ciocan    |    17 Noi 2011   •   20:24
Lovitura de teatru la varful Bursei de la Bucuresti (BVB), societatea care opereaza principala piata de actiuni a Romaniei – consiliul de administatie a decis concedierea directorului general, Valentin Ionescu (foto), dupa ce in urma cu o saptamana, un grup de actionari ceruse revocarea CA-ului.

Administratorii Bursei se intalnisera azi in sedinta pentru a discuta doua subiecte: un raport al consiliului de administratie care sa fie prezentat la AGA convocata de actionari, practic “o dare de seama” legata de activitatea lor si un raport al activitatii executivului.   

Desi raportul executivului era al doilea punct pe ordinea de zi, s-a trecut direct la discutarea lui, ceea ce indica faptul ca miscarea de demitere a sefului Bursei a fost premeditata.

“A venit o propunere din partea unui administrator de demitere a d-nului Ionescu si aceasta a fost aprobata cu sapte voturi in favoare si doua impotriva”, a precizat Ciprian Zah, reprezentantul Broker Cluj in cadrul Consiliului si unul dintre cei doi administratori care a votat impotriva.

Celalalt administrator care a votat impotriva demiterii lui Ionescu a fost Greg Konieczny, managerul  Fondului Proprietatea. Din CA-ul Bursei mai fac parte Stere Farmache – prim vicepresedinte executiv al Alpha Bank, Siminel Andrei, managerul fondului de investitii Broadhurst, Mircea Botta – presedintele Romcapital, Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest, Cosmin Gheorghiu – fost director de tranzactionare al HTI Valori Mobiliare, Lucian Isac – directorul general al Estinvest si Ionel Uleia – presedintele Prime Transaction.

Un grup de actionari, care detin aproape 10% din actiunile Bursei, au cerut revocarea actualului consiliu. Din acest grup fac parte BCR, Erste, ING prin doua fonduri, Intercapital si iFond si UniCredit CAIB. Inainte de a veni la BVB, Ionescu a lucrat la BCR. El a preluat functia de director general al Bursei anul trecut in septembrie si fusese apreciat pentru faptul ca a adus mai mult dinamism in activitatea operatorului de piata. Pe de alta parte, nici el nu a reusit sa convinga companiile sa se listeze la Bursa si nici nu a reusit sa duca la o crestere a numarului de investitori pe piata de capital.

“Avem o sedinta a CA-ului saptamana viitoare in care ar urma sa decidem cand convocam AGA. Nu este nimic stabilit, dar discutiile sunt ca AGA sa aiba loc in prima saptamana din ianuarie, pentru a nu fi intre Craciun si Anul Nou cand toata lumea e in vacanta. Noi vroiam sa o convocam in a doua saptamana din ianuarie, dar, conform prevederilor legale, termenul limita legal este 8 ianuarie”, a mentionat Ciprian Zah.
 
Consiliul Bursei si-a argumentat decizia de concediere a lui Ionescu prin faptul ca acesta nu ar fi indeplinit si nu sunt motive care sa incredinteze board-ul ca va indeplini angajamentele de performanta asumate la preluarea postului, tinta principala contractual fiind indeplinita in proportie de 10%. Membrii Consiliului nu au oferit alte detalii.

“Nu a alocat timp pentru coordonarea resurselor BVB
in vederea atingerii tintelor planificate carora le-a acordat o importanta redusa, iar ca urmare a implicarii insuficiente, riscurile operaţionale au crescut nejustificat (oferta publică Petrom, nesupravegherea intermediarilor implicati in operaţiunile cu unele dintre produsele structurate)”, se mai arata in motivarea Consiliului Bursei.
 
Valentin Ionescu fusese sanctionat in luna august cu “avertisment” motivul oferit fiind implicarea acestuia slaba in modul de organizare si derulare a ofertei Petrom, desi surse apropiate tranzactiei spun ca esecul ofertei nu a avut nici o legatura cu activitatea lui Ionescu.
 
Consiliul Bursei incearca de altfel sa se justifice fata de actionari spunand ca a semnalat “situatia domnului Valentin Ionescu si actionarilor BVB in septembrie, cand a luat hotararea de a prelungi contractul acestuia pe o perioadă de maximum 6 luni”.  
 
“Cu această ocazie s-a solicitat domnului Valentin Ionescu un plan de redresare rapidă, plan care a fost intocmit neconcludent si nu a convins Consiliul Bursei”, se mai spune in comunicatul transmis la Bursa.
Valentin Ionescu nu a dorit sa comenteze.  Pana la numirea unui nou director general, responsabilitatile lui vor fi preluate de actualul director general adjunct, Alin Barbu.

Bursa de la Bucuresti a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit net de 15,8 milioane de lei (3,8 mil. euro), de 2,5 ori mai mare fata de castigul din perioada similara a anului trecut, in principal pe fondul cresterii volumelor de tranzactionare ca urmare a listarii Fondului Proprietatea si a dividendelor incasate de la Depozitarul Central, care reusise sa obtina un profit record anul trecut tot datorita transferurilor cu actiunile FP de pe piata gri. Actiunile BVB au pierdut azi 1,75%, capitalizarea bursiera a societatii fiind de peste 43 milioane de euro.
 

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close