Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Fercala, seful SIF Transilvania: E un pret corect in conditiile actuale. Este maximum ce am putut obtine noi. Daca in 6 luni BNR va cere bancilor sa faca majorari de capital?

Fercala, seful SIF Transilvania: E un pret corect in conditiile actuale. Este maximum ce am putut obtine noi. Daca in 6 luni BNR va cere bancilor sa faca majorari de capital?

Fercala, seful SIF Transilvania: E un pret corect in conditiile actuale. Este maximum ce am putut obtine noi. Daca in 6 luni BNR va cere bancilor sa faca majorari de capital?
Sursa foto: Evolutia actiunilor SIF Transilvania, Sursa: BVB
de Catalin Ciocan    |    15 Sep 2011   •   14:35
Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, spune ca oferta facuta de Erste Group si acceptata de cele patru SIF-uri, inclusiv de societatea pe care o conduce nu este “nici buna, nici rea”, dar este maximum ce se putea obtine in conditiile actuale de piata.

“E un pret corect in conditiile actuale. Este maximum ce am putut obtine noi si consideram ca e o solutie mai avantajoasa decat listarea BCR”, a declarat Mihai Fercala.

Fercala a comentat si declaratiilor unor analisti si investitori care au spus ca SIF-urile ar fi putut obtine mai mult spunand ca “cine poate mai mult, sa obtina!”.

“Facand toate analizele, vazand estimarile pe care le au diversi teoreticieni,   situatia nu va fi mai buna peste sase luni, dar ar putea sa fie mai rea. E posibil ca BCE si BNR sa schimbe drastic conditiile de finantare si sa ceara majoari de capital”, afirma Mihai Fercala, care face parte totodata si din Consiliul de Supraveghere al BCR.

Potrivit lui Fercala, raportul bancii de investitii Rothschild nu a facut decat sa confirme corectitudinea tranzactiei din punct de vedere financiar.

“Ultima fraza este ca atat SIF-urile cat si Erste au facut o tranzactie favorabila ambelor parti”, a subliniat Fercala.  

El a semnat ieri acordul de principiu cu Erste, dupa ce a fost aprobat de consiliul de administratie al SIF Transilvania si dupa ce si administratorii grupului austriac s-au intalnit la randul lor pentru a aproba oferta.  

“Era riscul sa nu se aprobe mai degraba la noi decat la ei”, a punctat MIhai Fercala.

Aceasta a adaugat ca el vede mult mai multe avantaje in a avea actiuni Erste decat a detine titluri BCR. Tranzactia Erste-SIFuri are atat o componenta cash, cat si una in schimb de actiuni, cea din urma fiind majoritara.

“Stiu ca din spirit patriotic este bine sa dezvoltam bursa locala, dar brokerii au ce sa tranzactioneze pentru ca si Erste e listata la Bucuresti”, afirma Fercala.

Seful SIF Transilvania a comentat si declaratiile potrivit carora SIF-urile nu au fost unite si de aceea nu au reusit sa obtina un deal mai bun de la Erste.

“E o inventie ca SIF-urile nu au fost unite. SIF-urile au discutat de fiecare data in comun. Singura diferenta este ca nu toti presedintii SIF-urilor au fost la . Uneori am lipsit eu, uneori altcineva, dar cand ne-am prezentat cu totii, ni s-a adus la cunostinta ce s-a discutat si am fost intrebati care e parerea noastra”, a mentionat Mihai Fercala.

El a trimis si unele sageti catre conducerea SIF Moldova, singura care nu a intrat in deal-ul cu Erste, spunand ca oficialii acestei societati “nu au vrut sa discute cu Erste alte alternative decat listarea”.  

“Nu e vorba de nici o tradare. E o josnicie cand aud prin presa ca au fost tradatori, suntem tradatori in interesul actionarilor nostrii, nu pentru alte interese”, a spus Fercala.  

SIF Transilvania a anuntat azi la Bursa ca va convoca o Adunare Generala Extraordinara pentru luna viitoare, pentru a permite actionarilor sa decida daca vor tranzactia cu Erste sau cer in continuare listarea.

“SIF Transilvania vrea sa converteasca absolute toate actiunile care raman si nu sunt platite in cash in titluri Erste. Asta ar insemna insa sa depasim pragul de 20% din activele imobilizate minus creante pe care avem voie sa le instrainam pe parcursul unui exercitiu financiar si de aceea avem nevoie de aprobarea actionarilor”, a precizat Mihai Fercala.  

Celelalte SIF-uri nu pot strange cvorumul necesar pentru derularea AGEA astfel incat pot sa schimbe doar o parte din actiunile BCR in titluri Erste pe parcursul unui exercitiu financiar.  Potrivit acordului de principiu semnat cu austriecii,
SIF-urile isi pot vinde 25% din actiunile Erste imediat dupa tranzactie si dupa 6,12 si 18 luni de la data achizitiei.

 “Celelalte SIF-uri vor schimba doar o parte din actiunile BCR si pana in 2013 vor ramane in actionariatul bancii. Eu vreau sa ies complet din BCR”, a spus Fercala.
 
Seful SIF Transilvania considera ca tocmai aceasta limitare i-ar permite sa ceara listarea BCR, alaturi de celelalte SIF-uri, daca tranzactia nu va fi aprobata de actionari. SIF Banat-Crisana nu a convocat insa o AGA pentru a cere aprobarea actionarilor, dar Fercala spune ca aceasta societate nu poate sa faca deal-ul in intregime, neavand aprobarea actionarilor sa vanda mai mult de 20% din active, si tocmai de aceea nu ar incurca o eventuala solicitare de a lista BCR.
 
Acordul semnat de SIF-uri si Erste prevede totusi ca societatile de investitii financiare care participa la tranzactie renunta la dreptul de a lista banca. Mai mult, acordul semnat in 2009 pentru amanarea listarii BCR prevedea faptul ca austriecii sunt obligati sa listeze banca doar daca toate cele cinci societati vor cere acest lucru.
 
“S-ar putea sa convoace si SIF Banat-Crisana o AGA pentru aprobarea tranzactiei”, a spus Fercala.
 
Actiunile SIF Transilvania inregistreaza azi pe Bursa cea mai mare crestere dintre cele cinci SIF-uri, castigand la ora 14:30 aproape 5%. Restul SIF-urilor au cresteri in jurul a 3%, mai putin SIF Moldova, care nu a intrat in deal si are un plus de pana la 1%.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close