Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Prima batalie pentru actionarii SIF-urilor, dupa majorarea pragului de detinere: dividendele de anul viitor. Vezi cat de multi bani ar putea incasa investitorii

Prima batalie pentru actionarii SIF-urilor, dupa majorarea pragului de detinere: dividendele de anul viitor. Vezi cat de multi bani ar putea incasa investitorii

Prima batalie pentru actionarii SIF-urilor, dupa majorarea pragului de detinere: dividendele de anul viitor. Vezi cat de multi bani ar putea incasa investitorii
Sursa foto: Estimari profit SIF, Sursa: Alpha Finance
de Catalin Ciocan    |    16 Dec 2011   •   12:06
Primul moment in care investitorii vor cauta sa influenteze politica de administrare a SIF-urilor, in urma majorarii pragului de detinere la 5%, va fi anul viitor cand aceste societati vor anunta dividendele, iar asteptarile care se formeaza in prezent sunt ca SIF-urile sa distribuie actionarilor intreaga suma primita in urma vanzarii actiunilor de la BCR.

“Ne asteptam ca anul viitor SIF-urile sa distribuie dividende foarte mari, in conditiile in care actionarii vor cere sa se distribuie aproape tot profitul rezultat in urma vanzarii actiunilor de la BCR”, a precizat Mihai Anghelescu, analist in cadrul societatii de brokeraj Alpha Finance Romania.

Analistii de la Alpha Finance estimeaza ca randamentul dividendelor pe care le vor acorda SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3) ar putea ajunge la 25,4% si, respectiv, 18,1%.  

Suma de bani incasata de cele cinci SIF-uri in urma tranzactiei cu Erste reprezinta 25% din capitalizarea bursiera a acestora, de peste 500 milioane de euro, in timp ce valoarea intreaga a tranzactiei inseamna aproape 75% din valoarea SIF-urilor.

SIF-urile ar putea avea in acest an un profit cumulat record de 751  milioane de lei, potrivit estimarilor Alpha Finance, mai ales datorita castigurilor ce urmeaza sa fie inregistrate de SIF Moldova si Transilvania
. Pe baza acestor profituri mari, randamentele dividendelor pe anul viitor au sanse mari sa atinge niveluri record. Riscul vine din partea managementului care ar putea decide sa distribuie doar o mica parte din profiturile pe 2011 sub forma de dividende, dar brokerii spun ca influenta actionarilor, in urma majorarii pragului de detinere, va creste substantial. Actionarii au mai incercat si anul trecut sa determine SIF-urile sa acorde dividende mai mari, dar atunci s-au lovit de opozitia unora dintre sefii SIF.

SIF-urile au decis in acest an sa-si vanda actiunile de la BCR, intrand intr-o tranzactie cu austriecii de la Erste Group, actionarul majoritar al bancii, care le-a oferit in schimb cash si titluri Erste. SIF-urile au renuntat astfel la pachetul de 30,12% de la BCR, primind in schimb 631 milioane de lei in cash si o participatie de 5% in cadrul Erste.

Dintre cele cinci societati, SIF Moldova si Transilvania au realizat intreaga tranzactie in acest an, in timp ce restul vor finaliza deal-ul probabil in 2012. SIF Banat-Crisana si Muntenia au incasat aproape jumatate din cash in acest an, in timp ce SIF Oltenia nu a anuntat pana acum incasarea vreunei parti din tranzactia cu Erste.

Potrivit estimarilor Alpha Finance, profitul din vanzarea actiunilor de  la BCR va fi de circa 106 milioane de lei, ceea  ce ar urca profitul pe 2011 in cazul SIF2 si SIF3 la 214 milioane de lei, si respectiv, 256  milioane de lei.In cazul SIF1 si SIF4, profitul din vanzarea BCR este estimat la 44 milioane de lei si, respectiv, 60 milioane de lei, iar profitul intreg pe acest an la 66 milioane de lei, respectiv 64 milioane de lei. SIF Oltenia, daca nu va inregistra in acest an tranzactia cu BCR, va incheia 2011 cu un profit net de 66 milioane de lei.
 In trecut, SIF-urile au acordat, in medie, circa 30% din profit sub forma de dividende. Alpha Finance estimeaza pentru anul viitor o rata de distribuire, in medie de 60%. Randamentele cele mai mari le-ar avea dividendele SIF2 si SIF3, urmate de cele ale SIF4 (12,4%), SIF1 (11,7%) si SIF5 (7,9%).

Rata de distribuire ar putea fi chiar mai mare, in conditiile in care, Nicoleta Banica, seful departamentului clienti institutionali din cadrul UniCredit CAIB Securities Romania, al doilea jucator din topul brokerilor de la inceputul acestui an, spunea ieri ca se asteapta sa vada o rata de peste 90%.

Analistii au o recomandare de “cumparare” pe toate cele cinci SIF-uri, dar si-au redus preturile-tinta la 12 luni. Astfel, in cazul SIF1, noua tinta de pret este de 1,12 lei pe actiune de la 1,48 lei pe actiune, ceea ce implica un potential de crestere de 16% avand in vedere pretul la care se tranzactioneaza azi titlurile la Bursa. In cazul SIF2, tinta de pret este de 1,22 lei de la 1,61 lei, indicand un potential de 15%; in cazul SIF3, analistii au un pret-tinta de  0,67 lei (in scadere de la 0,68 lei), de unde rezulta un potential de 15,5%,  in cazul SIF4, pretul tinta este de  0,67 lei (de la 0,86 lei) si potentialul de peste 17%, iar in cazul SIF5, tinta de pret este de  1,37 lei ( de la 1,81 lei) si potentialul de 22%.

SIF-urile scad azi la Bursa, dupa ce ieri sarisera cu peste 10% in urma anuntului privind adoptarea proiectului legislativ privind majorarea pragului de detinere de la 1% la 5%. Analistii de la Alpha Finance se asteapta totusi ca SIF-urile sa inregistreze cresteri sustinute in prima parte a anului viitor.
 
 
 

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close