Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Primul sef de SIF care vorbeste despre tranzactia cu Erste: Actionarii ar putea bloca tranzactia, dar nu ar avea nici un sens pentru ca cel putin SIF Banat-Crisana este dispusa sa mearga inainte

Primul sef de SIF care vorbeste despre tranzactia cu Erste: Actionarii ar putea bloca tranzactia, dar nu ar avea nici un sens pentru ca cel putin SIF Banat-Crisana este dispusa sa mearga inainte

Primul sef de SIF care vorbeste despre tranzactia cu Erste: Actionarii ar putea bloca tranzactia, dar nu ar avea nici un sens pentru ca cel putin SIF Banat-Crisana este dispusa sa mearga inainte
Sursa foto: Foto: Erste Group
de Catalin Ciocan    |    15 Sep 2011   •   13:17
Petre Pavel Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza portofoliul SIF Muntenia, vorbeste despre tranzactia cu austriecii de la Erste Group, spunand ca “pentru momentul actual, nu se putea obtine mai mult”.

Investitorii si analistii de la Bursa au criticat intelegerea facuta de patru dintre SIF-uri cu Erste, considerand ca pretul obtinut a fost cu mult sub asteptari.  

“Uitati-va la ce se intampla in lume. Oricine poate sa zica ca putea obtine ceva mai bun. Discutii se pot face oricate”, a spus Petre Pavel Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza portofoliul SIF Muntenia.

Szel a adaugat ca si opinia bancii de investitii Rothshild, angajata pentru a evalua conditiile financiare ale tranzactiei, a fost ca “pretul convenit este un pret corect pentru ambele parti”.

SIF-urile sunt criticate ca au “reusit” sa obtina o tranzactie chiar mai slaba decat angajatii BCR, care nu mai detin decat 0,5% din banca si carora Erste le va face o oferta in care pretul va fi determinat intr-un mod similar celei din 2010. Ceilalti actionari minoritari ai BCR ar obtine astfel o evaluare mai buna a BCR decat au reusit sa obtina SIF-urile, care controleaza impreuna peste 30% din actiunile bancii si ar trebui sa aiba o forta de negociere mai mare.

“Salariatii au o oferta mai buna pentru in total reprezinta o suma foarte mica si isi pot permite sa mearga mai departe”, a comentat Szel.  
Seful SIF Muntenia spune ca nu se teme ca actionarii ar putea bloca tranzactia, afirmand ca “acum s-a ajuns la situatia despre care zicea Cuzman (presedintele SIF Banat-Crisana – n.red) in urma cu o luna ca mai sunt 10 metri pana la finalizarea tranzactiei”.

“In mod normal, nu trebuie sa cer aprobarea actionarilor pentru aceasta tranzactie. Trebuie doar sa nu mi-o interzica sa o fac. In principiu, ar putea bloca tranzactia, dar si asta e de discutat. Daca ar vota pentru listare, ar putea-o impiedica. Este o chestie deschisa juridic daca ei ne obliga sa facem listatea”, a precizat Szel.

“Oricum, nu ar avea nici un sens, pentru ca cel putin una, SIF Banat-Crisana, care nu a convocat AGA, va merge inainte si deja nu mai suntem cinci ca sa cerem listarea”, a adaugat presedintele Muntenia Invest. Presedintele SIF Banat-Crisana nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Potrivit acordului semnat in 2009 pentru amanarea listarii BCR, austriecii ar fi obligati sa faca demersurile pentru aducerea bancii pe bursa doar daca toate cele cinci SIF-uri o vor cere in scris.  
 
Trei dintre SIF-uri au convocat Adunarea Generala Ordinara la solicitarea unui grup de actionari care au cerut inceperea demersurilor pentru listarea BCR. SIF Banat-Crisana nu a facut acest lucru, iar SIF Transilvania a transmis azi un convocator la Bursa prin care a convocat o Adunare Generala Extraordinara pentru luna viitoare, mentionand ca in cazul in care actionarii nu vor vota intelegerea cu Erste, va cere grupului austriac sa listeze banca.  

Intelegerea incheiata de cele patru SIF-uri, stabileste, printre altele ca societatile respective vor renunta la dreptul lor de a cere listarea BCR.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close