Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Templeton acuza CNVM ca nu vrea sa lase FP la bursa din Varsovia de teama ca o sa-i scada veniturile

Templeton acuza CNVM ca nu vrea sa lase FP la bursa din Varsovia de teama ca o sa-i scada veniturile

Templeton acuza CNVM ca nu vrea sa lase FP la bursa din Varsovia de teama ca o sa-i scada veniturile
Sursa foto: Foto: Agerpres
de Catalin Ciocan    |    21 Oct 2011   •   13:04

Grupul Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea (FP), a acuzat in mod direct Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), in cadrul unei prezentari in fata investitorilor si analistilor, ca treneaza acordarea aprobarilor necesare realizarii unei listari secundare a FP deoarece  nu doreste sa-si vada veniturile scazute ca urmare a diminuarii tranzactiilor realizate cu aceste actiuni pe piata de la Bucuresti.

Din cauza ca nu a obtinut pana acum aprobarile de la CNVM, oficialii Templeton au trebuit sa modifice si estimarea privind realizarea propriu-zisa a listarii la Bursa din Varsovia. Proiectul initial prevedea ca termen primul trimestru al anului viitor, dar acum, in prezentarea tinuta in fata investitorilor, se mentioneaza ca finalizarea operatiunii si inceperea tranzactionarii la bursa poloneza are ca target primul semestru al anului viitor.

Templeton a prezentat investitorilor cat din veniturile CNVM au ajuns sa reprezinte comisioanele incasate de pe urma Fondului Proprietatea. Astfel,  anul trecut, cand Fondul nu fusese listat inca la Bursa din Bucuresti,  Comisia incasase comisioane de tranzactionare de circa 5 milioane de lei, in timp ce in acest an, pana pe 10 octombrie, a incasat comisioane de 3,4 milioane de lei doar de pe urma tranzactiilor realizate cu actiunile FP. Totodata, anul trecut, CNVM incasase comisioane de la fondurile de investitii (cota de 0,1% din activele nete) in suma de 16,2 milioane de lei (33% din veniturile Comisiei), din care 5,4 milioane de lei au venit de la Fondul Proprietatea.  In prima jumatate a acestui an, comisioanele CNVM bazate pe activele nete ale FP s-au ridicat la 8,1 milioane de lei.
 
Oficialii Templeton au incercat sa inlature si temerile celor care cred ca lichiditatea actiunilor FP la Bursa din Bursa de la Bucuresti se va reduce dupa listarea Fondului la Varsovia, spunand ca multe exemple de listari duale au aratat ca lichiditatea ramane in piata locala si chiar poate creste ca rezultat al listarii duble.

Fondul Proprietatea a transmis azi si un raport la Bursa din Bucuresti pentru a prezenta stadiul actual al listarii secundare. Reprezentantii administratorului spun ca urmare a recomandarii initiale de listare la Bursa din Varsovia au avut intalniri cu o serie de banci de investitii interesate in pregatirea tranzactiei, cu institutiile de supraveghere din Romania si din Polonia si cu depozitarii centrali din Bucuresti si Varsovia.

“Avand in vedere intentia noastra de a combina listarea secundara cu oferirea a pana in 10 procente din actiunile existente ale Fondului, am luat in considerare diverse metode de a acumula actiuni in vederea oferirii acestora, inclusiv achizitionarea de actiuni prin oferta publica de cumparare, rascumparare sau alte mijloace. Argumentele fiecarei metode au fost discutate cu bancile de investitii si cu institutiile de supraveghere din Romania si Polonia”, a precizat Greg Konieczny, managerul FP.

Potrivit lui Konieczny, fezabilitatea acestor metode depinde de interpretarea catorva aspecte din legile si regulamentele romanesti, care nu au fost puse pe larg in practica, din cauza stadiului de dezvoltare a pietei romanesti.

“In consecinta, am prezentat CNVM o serie de exemple teoretice si posibile interpretari a acestor aspect, bazate pe experienta noastra si pe practica din alte piete de capital din Uniunea Europeana”, a mentionat seful FP.
 
In prezentarea tinuta in urma cu doua zile in fata analistilor si investitorilor, oficialii Fondului Proprietatea spuneau ca feedback-ul initial din partea CNVM a fost negativ. In raportul transmis la Bursa, sunt mai “diplomati” si afirma ca din raspunsul initial al Comisiei “se pare ca exista mai multe obstacole potentiale decat am avut in vedere, dar discutiile sunt deschise si noi ne mentinem angajamentul de a lucra cu CNVM pentru a ajunge la un rezultat constructiv care va conduce la evolutii ulterioare pentru piata romaneasca”.

Templeton insista in continuare ca listarea secundara a Fondului nu ar fi doar un pas semnificativ facut inainte pentru dezvoltarea FP si in interesul pe termen lung al actionarilor, ci ar fi si un reper major in dezvoltarea pietei de capital romanesti.

“Aceasta va constitui o poarta de acces la un schimb important in aceasta regiune si va atrage atentia analistilor si investitorilor institutionali asupra Fondului, fiind reflectata, de asemenea, asupra companiilor din portofoliul Fondului si asupra altor emitenti romani”, afirma Greg Konieczny.

Managerul FP a adaugat ca avand in vedere acest lucruri este posibil sa revizuiasca estimarea initiala a proiectului listarii secundare si sa prezinte actionarilor o estimare actualizata in viitorul apropiat. Subiectul listarii nu a fost introdus in pe ordinea de zi a AGA din noiembrie din cauza ca discutiile cu CNVM nu s-au finalizat, astfel ca propunerea de listare va face probabil obiectul unei Adunari Generale in prima parte a anului viitor.   

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close