Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Un analist ia apararea deal-ului facut de SIF-uri cu Erste: Un pret corect pentru banca ar fi cu 30% sub nivelul din oferta austriecilor

Un analist ia apararea deal-ului facut de SIF-uri cu Erste: Un pret corect pentru banca ar fi cu 30% sub nivelul din oferta austriecilor

Un analist ia apararea deal-ului facut de SIF-uri cu Erste: Un pret corect pentru banca ar fi cu 30% sub nivelul din oferta austriecilor
Sursa foto: Sursa: Target Capital
de Catalin Ciocan    |    21 Sep 2011   •   10:52
O evaluare a BCR pe baza actualizarii fluxurilor de numerar viitoare (DCF), una dintre cele mai utilizate metode de evaluare, indica un pret pentru cea mai mare banca romaneasca cu 30% sub nivelul din oferta Erste Group pentru SIF-uri, se arata intr-o analiza realizata de societatea de brokeraj Target Capital.

Analistii de la Target subliniaza ca oferta Erste pentru SIF-uri evalueaza BCR la un nivel cu aproximativ 70% sub valoarea de la privatizare (decembrie 2005), dar si capitalizarea Erste Group este, in prezent, cu aproximativ 67% sub nivelul din maximele inregistrate inainte de criza (2007).

In acelasi timp, o analiza comparativa cu alte banci indica supraevaluarea BCR (la pretul din oferta Erste). Oferta grupului austriac evalueaza BCR la un PER (pret/profit pe actiune) de 53,6 si un P/BV (pret/valoare contabila) de 1,02.

Din punct de vedere al indicatorului PER, BCR este supraevaluata raportat la companiile incluse in analiza comparativa (PER de 53,6, superior mediei de 9,11 a societatilor analizate), dar si valorilor medii din industrie (15,83) si sector (21,92)). BCR este supraevaluata si din punct de vedere al indicatorului P/BV (nivel de 1,02, superior mediei companiilor analizate (0,66)).

“Dintr-o perspectiva pe termen scurt (1-2 ani) consideram ca oferta Erste Group pentru SIF-uri este buna”, a concluzionat Andrei Radulescu, senior analist in cadrul Target Capital.

Acesta atrage totusi atentia ca nelistarea BCR ar constitui un nou esec pentru piata interna de capital (cel mai afectat sector de criza economico-financiara), cu efecte nefavorabile pe termen mediu si lung pentru intreaga economie;

“Cu toate acestea, mentionam ca daca BCR ar fi listatain prezent, pretul din oferta ar putea sa se situeze sub pretul din oferta Erste pentru SIF-uri”, a adaugat Radulescu.

Potrivit acestuia, actionarii SIF-urilor ar putea conditiona acceptarea ofertei Erste de acordarea de dividende (a valorii totale a tranzactiilor).

Erste a semnat un acord de principiu cu patru dintre SIF-uri pentru preluarea a 24,12% din actiunile BCR, valoarea totala a tranzactiei fiind de 435 milioane de euro. Fiecare SIF ar urma sa primeasca 26 milioane de euro in cash si 82 milioane de euro sub forma unui schimb de actiuni cu titluri Erste.
 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close