Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Vanzarile de actiuni Petrom si Hidroelectrica vor fi amanate cu un an, spune Raiffeisen. Celelalte oferte din energie vor fi incheiate cu succes in 2012. Statul ar putea incasa 1,36 mld. euro din programul de vanzari pe Bursa

Vanzarile de actiuni Petrom si Hidroelectrica vor fi amanate cu un an, spune Raiffeisen. Celelalte oferte din energie vor fi incheiate cu succes in 2012. Statul ar putea incasa 1,36 mld. euro din programul de vanzari pe Bursa

Vanzarile de actiuni Petrom si Hidroelectrica vor fi amanate cu un an, spune Raiffeisen. Celelalte oferte din energie vor fi incheiate cu succes in 2012. Statul ar putea incasa 1,36 mld. euro din programul de vanzari pe Bursa
Sursa foto: Sursa: Raiffeisen Capital & Investment
de Catalin Ciocan    |    30 Ian 2012   •   14:47
Statul roman ar incasa 1,36 miliarde de euro din campania “vanzari pe Bursa”, insa o parte dintre tranzactiile programate pentru acest an, mai exact ofertele de la Petrom si Hidroelectrica vor fi amanate pana in 2013,  potrivit estimarilor casei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), care a fost implicata in ultimii ani in cele mai mari listari de pe piata locala si acum face parte din consortiile care intermediaza ofertele de la Transgaz si Romgaz.

“In scenariul nostru de baza, consideram ca ofertele secundare Transelectrica si Transgaz, dar si oferta initiala Romgaz vor fi finalizate cu succes in 2012, in timp ce oferta secundara Petrom si oferta initiala Hidroelectrica vor fi finalizate cu succes in 2013”, au precizat analistii de la Raiffeisen Capital & Investment. 

Oferta de la Hidroelectrica este asteptata sa aduca cei mai multi bani statului fiind estimata de Raiffeisen la 384 milioane de euro, luand in calcul valoarea contabila a capitalurilor proprii de la sfarsitul lui 2010. Marimea tranzactiei Petrom este comparabila ca valoare, in conditiile in care este estimata la 380 milioane de euro pe baza capitalizarii bursiere din 19 ianuarie.

Primele tranzactii din acest an, cele de la Transelectrica si Transgaz, sunt estimate la 46 milioane de euro si respectiv, 93 milioane de euro, pe baza capitalizarii bursiere. Oferta Romgaz ar urma sa fie cea mai mare din acest an, cu o valoare de 280 milioane de euro, potrivit estimarilor RCI.

Analistii mentioneaza totodata ca o alta companie care ar putea fi listata este si operatorul telecom Romtelecom, dat fiind ca Ministerul Comunicatiilor a ajuns la un acord cu actionarul majoritar, grupul OTE, sa listeze compania pe Bursa de Valori Bucuresti. In acest moment, participatia statului in Romtelecom este de 46%.

“Daca se vor finaliza cu succes, aceste oferte vor juca un rol important in dezvoltarea bursei locale, conducand la cresterea lichiditatii. Mai mult, aceste oferte pot crea premisele pentru oferte publice ale companiilor private”, spun analistii de la Raiffeisen. Potrivit acestora, in afara de comisioanele exceptionale din procesul de listare,  ofertele vor imbunatati lichiditatea zilnica si vor creste atractivitatea bursei pentru investitorii institutionali straini.

“In consecinta, prognozam o crestere moderata a volumului zilnic de  tranzactionare pentru actiuni in urmatorii ani”, au adaugat analistii citati.

Raiffeisen insa atrage atentia insa esecul ofertei  secundare Petrom din vara anului trecu ridica semne de intrebare referitoare la capacitatea de a finaliza cu succes ofertele planificate.

“Pe de o parte, statul trebuie sa fie dispus sa acorde un discount rezonabil  fata de valoarea din piata / valoarea justa, care este un aspect sensibil si o decizie politica dificila, mai ales in contextul alegerilor programate in aceasta toamna. Pe de alta parte, succesul ofertelor este puternic corelat cu evolutia situatiei din zona Euro, care determina intr-o larga masura apetitul investitorilor fata de ECE. Totodata, BVB trebuie sa devina mai atractiva, atat in termeni de lichiditate dar si de costuri, pentru a impiedica listarea companiilor locale pe pietele externe, cea mai competitiva fiind Bursa de Valori din Varsovia. Consideram ca acesti doi ani pot fi cruciali pentru evolutia pietei locale de capital”, afirma analistii.

Seful OPSPI, institutia din subordinea Ministerului Economiei care coordoneaza programul de vanzari pe bursa, a reafirmat angajamentul Guvernului de a respecta calendarul anuntat pentru acest an.

“Pozitia noastra este ca vom face toate tranzactiile programate pentru acest an in acest an”, a declarat Florin Vladan.
 
Citeste articolul integral pe Fin.ro

×
Subiecte în articol: oferte bursa
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close