Antena 3 Economic Biz News Business OMV a anunţat o majorare de capital de până la 900 milioane de euro plus o emisiune de bonduri hybrid

OMV a anunţat o majorare de capital de până la 900 milioane de euro plus o emisiune de bonduri hybrid

de Catalin Ciocan    |    17 Mai 2011   •   11:10
OMV a anunţat o majorare de capital de până la 900 milioane de euro plus o emisiune de bonduri hybrid
Sursa foto: Foto: Antena3.ro

Grupul OMV, cea mai mare companie petrolieră din centrul Europei, a anunţat azi că va vinde acţiuni în valoare de până la 900 milioane de euro, pentru a finanţa achiziţiile din Turcia şi Tunisia.

Actionarii companiei austriece vor putea subscrie cate o actiune noua pentru fiecare 11 titluri vechi detinute. OMV vinde 27,3 milioane de actiuni noi, reprezentand 9,1% din capitalul actual, pretul maxim de vanzare fiind stabilit la 33 euro/actiune. Dupa acest anunt, actiunile OMV au scazut la Bursa din Viena, cu 3,7% pana la 28,845 euro/actiune.

Anuntul privind majorarea de capital de la OMV a fost urmarit cu mare atentie si de autoritatile de la Bucuresti, deoarece o astfel de operatiune era vazuta ca o posibila amenintare pentru oferta pe care statul o pregateste pentru vanzarea a 9,84% din actiunile Petrom.

Statul are in plan sa iasa cu oferta Petrom pe piata in iulie, iar o eventuala intrare in concurenta cu majorarea de capital de la OMV ar fi putut afecta interesul investitorilor pentru actiunile companiei romanesti.

OMV a anuntat ca se asteapta ca prospectul pentru vanzarea de actiuni sa fie aprobat maine de autoritatea de reglementare din Austria. Investitorii vor putea ulterior sa subscribe actiunile incepand de pe 19 mai si pana pe 6 iunie. Actiunile care nu vor fi subscrise vor fi vandute printr-o oferta publica pe bursa din Austria si printr-un plasament privat catre investitorii institutionali.

Oferta Petrom este asteptata sa se deruleze cel mai devreme in luna iulie, astfel ca cele doua operatiuni nu vor intra direct in concurenta.

Pe langa aceasta majorare de capital, OMV intentioneaza sa emita si obligatiuni hybrid, marimea acestei emisiuni, pretul si dobanda urmand sa fie determinate in urma discutiilor cu investitorii. Obligatiunile vor purta o rata de dobanda fixa pan ape 26 aprilie 2018, o alta rata fixa pana pe 26 aprilie 2023 si o dobanda variabila ulterior.

Statul austriac, care detine 32% din actiuni, a anuntat ca intentioneaza sa participle la majorarea de capital. Operatiunea va fi coordonata de mari grupuri financiare ale lumii, precum Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit, ultimele doua institutii financiare participand si in cursa pentru intermedierei ofertei Petrom, mandat castigat in final de banca de investitii Renaissance Capital din Rusia.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close