Antena 3 CNN Economic Biz News Business România se angajează să înăsprească legislaţia în domeniul consumului de tutun pentru a face economii

România se angajează să înăsprească legislaţia în domeniul consumului de tutun pentru a face economii

România se angajează să înăsprească legislaţia în domeniul consumului de tutun pentru a face economii
Sursa foto: tutun
28 Mai 2010   •   17:05

Membrii Comisiei de Sănătate Publică a Senatului şi reprezentanţii Reţelei pentru Prevenirea Fumatului în România(RPFR) şi a Reţelei Europene pentru Prevenirea Fumatului (ENSP) spun că este necesar ca legislaţia din domeniu să fie schimbată, anunţă Capital. Motivul: numărul persoanelor bolnave din cauza consumului de tutun creşte, iar fiecare bolnav aduce cheltuieli substanţiale la bugetul de stat.

"Pe lângă pierderile umane pe care consumul de tutun le cauzează, trebuie avut în vedere şi banii care se cheltuiesc anual pentru tratarea fumătorilor. Cei care fumează se îmbolnăvesc mult mai repede, iar tratamentul bolilor cauzate de fumat - cum ar fi bolile cardiovasculare, boli respiratorii, cancere şi multe altele implică cheltuieli exorbitante care sunt acoperite de cele mai multe ori de stat. Comparând România cu alte ţări în care, prin măsuri legislative aspre precum şi programe de consiliere şi tratament medicamentos, se încurajează renunţarea la fumat, am ajuns la concluzia că la fiecare 5500 de români (aproximativ 1 din 1000) care ar renunţa la fumat, s-ar economisi 5.1 miliarde de lei la bugetul de sănătate în următorii 10 ani.
Concluzia este că din nici un punct de vedere, nici al sănătăţii şi nici al banilor, România nu îşi permite costurile fumatului", spune Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi a Reţelei pentru Prevenirea Fumatului în România, citat de revistă.
Ţările care au adoptate legi care să asigure o proetcţie a populaţiei au înregistrat o scădere a numărului de internări din cauza bolilor cauzate de fumat şi au economisit sume importante de bani la bugetul pentru sănătate.
"România s-a angajat, prin legea 332/2005 care a ratificat Convenţia Cadru OMS pentru controlul tutunului, ca până la începutul lui 2011 să implementeze o serie de măsuri legislative cu privire la controlul tutunului mult mai aspre decât sunt în momentul de faţă. Astfel, orice tip de tip de reclamă, promovare si sponsorizare a tutunului trebuie, conform Convenţiei,  interzise.
Mai mult, fumatul în locuri publice chiar şi în parcuri sau spaţii deschise ar trebui eliminate. Legi de tipul "tobacco free" au fost adoptate în majoritatea ţărilor UE, iar România nu poate să facă excepţie în acest sens, mai ales că este pentru binele sănătăţii unei întregi ţări", spune Cornel Radu Loghin, Directorul Departamentului de Politici şi Strategii ENSP (Reţeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului).

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: tigari consum
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close