Antena 3 CNN Economic Biz News Business Scumpirile de la 1 iulie împing românii să cumpere de la vecini (VIDEO)

Scumpirile de la 1 iulie împing românii să cumpere de la vecini (VIDEO)

Scumpirile de la 1 iulie împing românii să cumpere de la vecini (VIDEO)
01 Iul 2010   •   19:45

Ungaria are TVA mai mare decât noi, de 25%, dar şi nivelul de trai este altul. În plus, Guvernul lor a micşorat impozitele pentru populaţie şi firme ca să încurajeze investiţiile şi stabilitatea economică. Până şi Bulgaria, cea mai săracă ţară a Uniunii Europene, a avut ceva mai multă grijă cu oamenii. Preţurile sunt mai bune în vecini. În Bulgaria, sunt cu un sfert mai mici decât erau la noi înainte de majorarea TVA.

Tot mai mulţi români vin în Ruse să-şi cumpere cele necesare în săptămâna ce va să vină. Comercianţii bulgari se aşteaptă ca numărul clienţilor de peste Dunăre să le crească de la o săptămână la alta şi deja multe dintre preţuri sunt afişate şi în lei. În leva şi în lei, ca românii să nu mai piardă timp la raft cu socotelile, ci să cumpere repede tot ce au nevoie. Zilnic prin frontiera Giurgiu trec spre Ruse trec peste 3.000 de ooameni, din care un sfert vin aici doar ca să-şi facă aprovizionarea cu mâncare

Oraşele de peste Dunăre vor deveni un paradis pentru românii săraciţi de criză. Chiar daca plateşti taxa de drum, şi drumul este foarte bun, nu este lung.

Comercianţii din Ungaria ştiu sărăcia românilor şi fac tot ce pot să-şi pastreze clienţii. În Ungaria TVA-ul este chiar mai mare, 25 de procente, dar şi aşa preţurile sunt mai mici.

Diferenţele de preţuri dintre alimentele din România şi cele din ţările vecine sunt mari. Un ou care costă 50 de bani la noi este la jumătate de preţ în magazinele de peste graniţă. Şi pentru zahăr plătim mai mult cu până la un lei pe kilogram. Apa este un lux în România, de două ori mai scumpă ca în Bulgaria. Dublu ca preţ este şi laptele românesc, iar cu banii daţi pe un kilogram de carne de pui în Bucureşti cumpăraţi mult peste un kilogram din Ruse.

Iar la aşa preţuri comercianţii români ar trebui să-şi regândească întreaga afacere.

Diferenţe de preţ între România, Ungaria şi Bulgaria

1 ou

România: 50 de bani

Ungaria: 26 de bani

Bulgaria: 20-40 de bani

1 kg de zahar

România: 3 lei

Ungaria: 2,8 lei

Bulgaria: 2 lei

2 litri de apă

România: 2,2 lei

Ungaria: 1,8 lei

Bulgaria: 1,2 lei

O pâine

România: 1,6 lei

Ungaria: 2,8 lei

Bulgaria: 1,2 lei

1 litru de lapte

România 4 lei

Ungaria: 2,6 lei

Bulgaria: 2 lei

1 kg de pui

România: 9 lei

Ungaria: 11 lei

Bulgaria: 7 lei

 

Observator

 

×
Subiecte în articol: Ungaria TVA
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close