Antena 3 CNN Economic Biz News Business Tăriceanu: Salariile profesorilor nu se pot majora cu 50%

Tăriceanu: Salariile profesorilor nu se pot majora cu 50%

Tăriceanu: Salariile profesorilor nu se pot majora cu 50%
07 Oct 2008   •   22:08

Premierul României a ţinut să spulbere marţi starea de incertitudine care se manifestă în rândul societăţii legat de majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Şeful cabinetului a fost tranşant şi a arătat că ?nu se poate!". Afirmaţia a fost făcută la întâlnirea cu reprezentanţii Consiliului Investorilor Străini.
"Mă simt obligat să vă spun câteva lucruri pentru că există o stare de emoţie, de incertitudine, care văd că afectează în aceste zile economia românească, care se transpune printr-o nervozitate la nivelul bursei, a cursului de schimb etc. Şi aceste lucruri sunt determinate de anumite gesturi sau decizii pe care Parlamentul le-a luat de curând. Binecunoscuta intenţie de a majora salariile în domeniul educaţiei cu 50%. Vreau să fiu foarte clar şi limpede pe acest subiect, împreună cu colegii mei din Guvern şi din PNL am discutat şi singura atitudine responsabilă este aceea de a spune clar, direct, în faţă: ŤNu se poate!ť", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.
Premierul a afirmat că o majorare a salariilor pe final de mandat nu ar fi corectă, declarând că o astfel de măsură ar trebui discutată de viitorul guvern. De asemenea, a reluat o temă vehiculată anterior de alt membru al cabinetului său, care arăta că ?e foarte normal ca această discuţie să aibă loc cu viitorul guvern, care va avea o legitimitate reînnoită în urma alegerilor parlamentare".
Deşi nu a exclus total mărirea salariilor, liderul PNL a precizat că o majorare de 50% a salariilor este clar nesuportabilă pentru economia românească: ?]n situaţia în care ne găsim, cu colegii mei, am luat decizia politică să dăm un semnal în plus şi atât PNL, cât şi Guvern suntem fermi în această chestiune: nu se pot accepta aceste majorări care sunt iresponsabile, nefiind decât cu obiectiv strict politic şi electoral", a apreciat Tăriceanu. În plus, şeful Executivului a menţionat că nu crede că sectorul privat ar putea sta deoparte în cazul în care se vor majora salariile în sectorul bugetar, aşa cum majorarea salariilor în educaţie va produce urmări pentru ceilalţi bugetari.
Potrivit calculului făcut de miniştri, un contribuabil ar trebui să plătească un aport de 2.000 de euro pentru ca bugetul de stat să poată suporta majorările de 50%, dar şi că o astfel de măsură ar nărui toate performanţele economice. "Economia va intra în degringoladă, recesiune. Vom reaprinde inflaţia cu toate efectele dezastruoase. Vom îndepărta investiţiile şi investitorii. Un lung cortegiu de efecte negative", a precizat Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a mai relatat că Guvernul şi BNR trebuie să aibă o poziţie comună prin care să explice tuturor categoriilor salariale că este numai o iluzie să se creadă că pot fi majorate salariile cu 50%. El a menţionat că a discutat cu guvernatorul BNR şi despre criza financiară intenaţională.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close