Antena 3 CNN Economic Biz News Capcanele cardurilor de credit. Ce ne sfătuiesc consultanţii financiari

Capcanele cardurilor de credit. Ce ne sfătuiesc consultanţii financiari

Capcanele cardurilor de credit. Ce ne sfătuiesc consultanţii financiari
Sursa foto: Foto: gawker.com
de M.Z.    |    12 Noi 2011   •   19:33

BNR a restricţionat creditul de consum în valută, dar românii vor în continuare să împrumute bani puţini pe care să-i dea înapoi repede. Aşa că s-au orientat spre cardurile de credit. Sunt numai bune pentru cumpărăturile mari, dar aduc şi bătăi de cap. Unele au cele mai mari dobânzi şi comisioane de pe piaţă.

Deşi cardul de credit e bagheta magică a cumpărătorilor împătimiţi, orice întârziere mai mare de 30 de zile îi trimite în biroul de credite.

"În momentul în care nu ne achităm la timp toate aceste obligaţii, atunci penalităţile sunt foarte mari şi, de regulă, sunt calculate zilnic", a declarat Diana Ţăruş, consultant financiar.

Spre exemplu, în cazul unui credit de 10.000 de lei, care se cheltuieşte tot şi care nu se acoperă până la scadenţă, clientul plăteşte o dobândă de 17,5% şi este obligat să depună în cont încă 5% din sumă. Fiecare zi de întârziere îl poate costa 25 de lei în plus.

Şi retragerea de numerar de la bancomat, în locul folosirii cardului pentru plata cumpărăturilor, este mai scumpă decât la un alt card. Dacă la un card de debit, comisionul este de maximum 0,5% din suma retrasă, la cardul de credit poate fi şi dublu.

Unele bănci au introdus chiar restricţia ca numai 40% din suma cardului să fie retrasă de la bancomat. În general, cardul se obţine mai uşor decât un credit obişnuit, dar şi sumele sunt mici: în medie, trei salarii.

"Faţă de anul trecut, au crescut vânzările cu aproape 100%", a spus Bogdan Gogioman, şeful departamentului Carduri din cadrul unei bănci.

Consultanţii financiari le recomandă celor care au nevoie de bani să ia în considerare, mai degrabă o descoperire de cont pe cardul de salariu. Aceasta are costuri mult mai mici decât un card de credit, iar dobânda se negociază cu angajatorul şi variază între 10 şi 15%.

 




×
Subiecte în articol: bani dobanzi comisioane bancomat
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close