Antena 3 CNN Economic Biz News Care sunt primele efecte ale măsurilor luate ieri de BCE: "Este un început bun". Ce cred analiştii

Care sunt primele efecte ale măsurilor luate ieri de BCE: "Este un început bun". Ce cred analiştii

Care sunt primele efecte ale măsurilor luate ieri de BCE: "Este un început bun". Ce cred analiştii
de O.P.    |    23 Ian 2015   •   12:34

Investitorii privesc cu ochi buni măsurile de relaxare cantitativă anunţate joi de BCE, iar analiştii consideră că băncile centrale din ţările din Europa Centrală şi de Est vor trebui să scadă dobânda de politică monetară la un nivel apropiat celei a BCE, de 0,05%, relatează Bloomberg.

"Este un început bun al unui drum lung. Se pare că măsurile BCE au depăşit aşteptările pieţei, ceea ce este bine", a declarat Kenneth Rogoff, profesor de politici publice şi economie la Universitatea Harvard.

Investitorii consideră că programul anunţat de BCE este suficient pentru moment, în condiţiile în care aşteptările privind evoluţia inflaţiei au crescut.

Potrivit datelor Eurostat, inflaţia anuală din zona euro a fost în decembrie de -0,2%, după 0,3% în noiembrie, declinul preţurilor reflectând scăderea costului energiei, iar datele actuale indică menţinerea indicatorului la un nivel scăzut în lunile următoare. BCE anticipează însă că inflaţia va accelera treptat în a doua parte a lui 2015 şi în 2016.

De altfel, atât preşedintele BCE, Mario Draghi, cât şi unul dintre membrii Consiliul Guvernatorilor BCE, Ignazio Visco, au anunţat că programul va continua şi după septembrie 2016, dacă este necesar.

"Programul are un final deschis. Dacă vom vedea că există dificultăţi în a atinge ţinta (de inflaţie) pe care ne-am propus-o, atunci trebuie să continuăm programul", a afirmat Visco.

De altfel, unii analişti consideră că va fi nevoie de un program mai extins de achiziţii de obligaţiuni pentru ca BCE să atingă ţinta asumată de inflaţie, de puţin sub 2%.

"Pentru ca inflaţia să ajungă aproape de 2% pe termen mediu, suma folosită pentru achiziţia de active trebuie să fie de 2.000-3.000 de miliarde de euro, nu doar 1.000 de miliarde de euro. Sarcina rămâne construirea de politici fiscale mai bune şi adoptarea de reforme structurale. Dar e greu să speri că situaţia va fi mai bună pe ambele fronturi", a afirmat Michel Martinez, economist al Societe Generale din Paris.


×
Subiecte în articol: inflatie bce
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close