Antena 3 CNN Economic Biz News Cel mai mare eveniment economic al ANULUI: Forumul China-Europa. Chinezii investesc 8,5 MILIARDE de euro în România

Cel mai mare eveniment economic al ANULUI: Forumul China-Europa. Chinezii investesc 8,5 MILIARDE de euro în România

Cel mai mare eveniment economic al ANULUI: Forumul China-Europa. Chinezii investesc 8,5 MILIARDE de euro în România
de O.P.    |    26 Noi 2013   •   11:22

Premierul Chinei, împreună cu Victor Ponta şi alţi 15 premieri din Europa Centrală şi de Est şi China sunt in acest moment la Palatul Parlamentului.

A început forumul economic la care pe lângă liderii de guverne vor participa şi peste 1000 de oameni de afaceri. În deschiderea acestui forum, premierul Victor Ponta a declarat că relaţiile României cu China sunt foarte puternice, iar momentul în care se desfăşoară acest forum este unul important.

Premierul chinez: România va deveni un tigru al Europei

VICTOR PONTA : CHINA ARE NEVOIE DE PRIETENI POLITICI PE TERMEN LUNG


Reuniunea de la București este cea de-a doua la nivel de șefi de guverne din țările Europei Centrale și de Est și China, după cea organizată în 2012 la Varșovia.

Cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la București, prim-miniștrii vor evalua stadiul de implementare a propunerilor de cooperare lansate cu un an în urmă la Varșovia, vor aborda domeniile și mijloacele concrete de dinamizare a relațiilor comerciale și investiționale între cele două zone, prin proiecte de cooperare în domenii precum energia, agricultura, infrastructura, transporturile, IT și turism.

Potrivit Executivului, organizarea la București a reuniunii politice la nivel înalt oferă "o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea relațiile politice și economice ale României cu China, a celor în plan regional, precum și a celor între regiunea noastră și partenerul chinez".

"Prin prezența a zece prim-miniștri din statele membre UE și a ministrului de Externe leton, dialogul Europa Centrală și de Est cu China asigură complementaritatea și susține consolidarea relațiilor mai ample dintre UE și China", precizeată Executivul.



Premierul chinez, Li Keqiang, a declarat luni, la Palatul Victoria, că suma contractelor comerciale semnate la București, între cele două părți, este 'uriașă'.

"Vreau să vă asigur că suma este uriașă. Diseară, grupul de lucru va discuta și proiectele privind calea ferată rapidă și cele în domeniul infrastructurii și cu toate aceste colaborări se va depăși valoarea și suma inițial stabilită în contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, aș dori să fie o surpriză", a precizat premierul chinez, la finalul întâlnirii bilaterale dintre delegațiile română și chineză, întrebat cu privire la valoarea contractelor comerciale dintre România și China.

Șeful Executivului de la Beijing a apreciat că relațiile dintre cele două țări sunt excepționale, iar România este tratată ca "un partener strategic" de către China.

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close