Antena 3 CNN Economic Biz News Cel mai mare FALIMENT din istorie. Aici, casele au ajuns să fie scoase la vânzare pentru 100 de dolari

Cel mai mare FALIMENT din istorie. Aici, casele au ajuns să fie scoase la vânzare pentru 100 de dolari

Cel mai mare FALIMENT din istorie. Aici, casele au ajuns să fie scoase la vânzare pentru 100 de dolari
Sursa foto: Foto: Business Insider
de O.P.    |    04 Dec 2013   •   11:32

Detroit, odată perla industriei auto din America, cu o populaţie de aproape 2 milioane de locuitori, zace acum în agonie, aşteptându-şi sfârşitul. Loviturile repetate, criza economică mondială, dar şi o mentalitate care refuză să se "upgradeze" au fost factorii care au adus Detroitul în faliment.


În prezent este un simbol al sărăciei, al violenţelor urbane, al oamenilor fără speranţă, al clădirilor fantomă, care au fost demult cămin şi locuri pline de speranţă pentru locuitori. Acum sunt aproape 80.000 de clădiri abandonate, iar casele au ajuns să se vândă chiar şi cu 100 de dolari. Aici nimeni nu mai cumpără, nimeni nu mai vine, iar tinerii refuză să mai stea într-un oraş al trecutului.



CUM S-A AJUNS AICI?

Pentru o perioadă de timp o adevărată bijuterie a industriei, Detroit a pierdut jumătate de populaţie în 60 de ani, iar marile grupuri au abandonat în mod treptat oraşul, o lovitură grea pentru veniturile sale fiscale.

Tensiunile rasiale provocate de mişcarea drepturilor civice, care a culminat cu revolte devastatoare în 1967, au dus la un exod al albilor din clasa de mijloc şi al companiilor, privând oraşul de majoritatea veniturilor.

A urmat o degradare a serviciilor municipale şi apoi lovitura de graţie, criza industriei auto, care a dus la restructurările dureroase din ultimii ani. Oraşul Detroit a trecut de la aproximativ 1,8 milioane de locuitori în 1950, la aproximativ 695.000 în prezent.

Detroit a devenit între timp un oraş al zgârie-norilor în ruină, al uzinelor dezafectate şi al locuinţelor abandonate. Criminalitatea este endemică, iar banii atât de puţini încât pompierii sunt nevoiţi să îşi cumpere şi hârtia igienică de la serviciu.

FALIMENTUL, SINGURA SOLUŢIE

În prezent, Detroitul are datorii de peste 18 miliarde de dolari. Iar un judecător federal a dat undă verde autorităţilor pentru a continua procedurile de insolvenţă.

Astfel, autorităţile americane pot tăia miliarde din plăţile datorate funcţionarilor publici, pensionarilor sau investitorilor.

Din cauza datoriilor foarte mari numeroase servicii publice au fost reduse, spre exemplu iluminatul fiind asigurat pe timpul nopţii doar în unele cartiere.

Investitori mari, precum Apple, ori alte companii din IT&Tech ar putea cumpăra la propriu acest oraş. La finalul lunii iulie, Apple avea aproape 150 de miliarde de dolar cash şi alte valori pe piaţă, putând acoperi datoria Detrotului de 8 ori.

 

×
Subiecte în articol: Detroit faliment
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close