Antena 3 CNN Economic Biz News Cipru ar putea primi în octombrie un ajutor financiar de la FMI, UE şi BCE

Cipru ar putea primi în octombrie un ajutor financiar de la FMI, UE şi BCE

Cipru ar putea primi în octombrie un ajutor financiar de la FMI, UE şi BCE
16 Sep 2012   •   19:31

Cipru, a cărui sector bancar a fost afectat de restructurarea datoriei Greciei, se aşteaptă să încheie un memorandum de înţelegere cu creditorii internaţionali pentru un pachet de asistenţă financiară într-o lună sau o lună şi jumătate, a declarat ministrul cipriot de finanţe, Vassos Shiarly, citat duminică de Reuters.

Întrebat de valoarea împrumutului internaţional, Vassos Shiarly a afirmat că este dificil de estimat în acest moment, dar a dat exemplul Spaniei, unde suma necesară recapitalizării sistemului bancar a fost iniţial estimată la 50 miliarde de euro, dar în final împrumutul acordat de zona euro a ajuns la 100 miliarde de euro, chiar dacă suma finală va fi probabil mai mică.

Ciprul, stat membru al zonei euro, cu un Produs Intern Brut de doar 17 miliarde de euro, a cerut în iunie ajutor pentru salvarea celor mai mari bănci ale sale, expuse puternic la datoria Greciei. Discuţiile cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI nu au fost până acum încununate de succes.

Încă nu se ştie exact valoarea pachetului de asistenţă financiară solicitat de Cipru, unii analişti apreciind că Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană vor acorda insulei un ajutor financiar de 10 miliarde de euro. Reprezentanţii creditorilor internaţionali cer Ciprului reducerea salariilor şi a pensiilor, reformarea sistemului de pensii şi privatizări.


×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close