Antena 3 CNN Economic Biz News Colosul financiar se pregăteşte de dezastru. România este în prima linie pe "front" şi va fi distrusă

Colosul financiar se pregăteşte de dezastru. România este în prima linie pe "front" şi va fi distrusă

Colosul financiar se pregăteşte de dezastru. România este în prima linie pe "front" şi va fi distrusă
Sursa foto: Foto: ibtimes.com
de O.P.    |    30 Mai 2012   •   12:34

Sunt tot mai multe voci care susţin că dezastrul din zona euro a devenit deja o chestiune de timp. Analiştii nu se mai întreabă dacă se va produce, ci se întreabă când se va întâmpla.

Cu siguranţă că ieşirea Greciei din zona euro va atrage dezastre în lanţ la nivel mondial. Pentru că este responsabilă de 0,4% din economia mondială, Grecia ar trage după sine în groapă întreg sistemul financiar internaţional.

În scenariul prevăzut de cei de la Bloomberg, primul lucru care s-ar întâmpla ar fi extinderea datoriilor, prăbuşirea principalelor bănci, blocarea creditării, iar mai apoi valul de recesiune ar lovi toată Europa.

Mai mult, Grecia aduce pe marginea prăpastiei şi economiile mondiale. Singurul stat care ar putea ieşi cu fruntea sus din această problemă majoră ar fi SUA, care a mai experimentat un scenariu asemănător cu ocazia falimentului Lehman Brothers.

China ar fi limitată în ceea ce priveşte creşterea economică, iar exporturile către UE se vor încetini simţitor, ceea ce va genera o reacţie în lanţ pe vechiul continent. În rândul ţărilor care nu fac parte încă din zona euro, precum România şi Bulgaria, ieşirea elenilor din zona euro va fi un dezastru, pentru că 3,5% din PIB-ul ţării este asigurat de exporturile care merg direct către Grecia.




×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close