Antena 3 CNN Economic Biz News Datoriile oraşelor mici din România depăşesc veniturile

Datoriile oraşelor mici din România depăşesc veniturile

Datoriile oraşelor mici din România depăşesc veniturile
Sursa foto: Foto: rovlad.com
13 Apr 2011   •   08:44

Orasele mici din Romania au datorii directe care depăşesc, de multe ori, veniturile pe un an întreg, iar valoarea cre­di­te­lor contractate creşte de la o luna la alta. Peste 600 de localitati cu po­pu­latie sub 100.000 de locuitori au acu­mulat, anul trecut, datorii de 2,07 miliarde de lei, reprezentand 19% din totalul datoriei publice locale directe si respectiv 17,95 din totalul datoriei publice locale.

În ianuarie 2011, datoriile autorităţilor locale au crescut faţă de decembrie 2010 cu aproape 100 milioane lei, până la 11,65 miliarde lei. De exemplu, munici­piul Deva are datorii de 97 milioane lei, din care mai bine de 88 de milioane repre­zin­tă credite bancare.

Dacă raportăm această sumă la veniturile estimate în acest an, de aproximativ 125 milioane. lei, rezultă că obligaţiile fi­nanciare ale primariei reprezintă 78% din buget.

Un alt exemplu este oraşul Slatina, care are datorii de 96 de milioane de lei, aproape în întregime către instituţii  bancare. Municipiul Giurgiu are de înapoiat credite de 74 de milioane de lei. Datoria directă a orasului Otopeni este de 60 de milioane de lei, iar a municipiului Alba-Iulia, de aproape 57 de milioane de lei.


×
Subiecte în articol: datorie venituri studiu
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close