Antena 3 CNN Economic Biz News Două legi care ar trebui să protejeze consumatorii se contrazic reciproc

Două legi care ar trebui să protejeze consumatorii se contrazic reciproc

Două legi care ar trebui să protejeze consumatorii se contrazic reciproc
Sursa foto: Foto: www.ilstv.com
19 Sep 2014   •   11:57

Un act normativ din 2009 interzice perceperea de comisioane cumpărătorilor pentru sistemul de plată cu cardul. Pe de altă parte, o lege din 2014 permite comercianţilor să îşi recupereze investiţiile făcute pentru acelaşi sistem prin taxarea suplimentară a clienţilor. Rezultatul este că am putea plăti un comision de peste unu la sută pentru fiecare cumpărătură.

Evident, comercianţii ar putea opta pentru a doua lege, care le aduce beneficii suplimetare fără niciun efort. Şi nu vorbim de bani puţini. La fiecare tranzacţie, comerciantul plăteşte băncilor circa unu la sută din valoare firmelor care au emis cardul cam tot şi alte taxe. Împreună toate acestea înseamnă între 1,8% si 2,4% din valoarea fiecarei tranzacţii.

Dar acest lucru se va schimba. Guvernul a adoptat recent un proiect de lege care prevede limitarea comisioanelor pe care le plătesc bancile firmelor care procesează plăţile cu cardul. Valoarea comisionului ar scădea de la aproximativ 1% în prezent la doar 0,2% la cardurile de debit şi 0,3% la cardurile de credit. Măsura, în acord cu normele europene va permite stimularea concurentei pe piata platilor electronice.

Dacă ne gândim că românii plătesc anual cu cardul cumpărături de 10 miliarde de euro, rezultă că aproape un sfert de miliard se duce pe comisioane.

×
Subiecte în articol: card
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close