Antena 3 CNN Economic Biz News E oficial: oferta Petrom a eşuat!

E oficial: oferta Petrom a eşuat!

E oficial: oferta Petrom a eşuat!
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Adrian Mirsanu    |    22 Iul 2011   •   15:42
Ministerul Eeconomiei a esuat in incercarea de a vinde 9,84% din actiunile Petrom pe bursa, in conditiile in care gradul de subscriere in cadrul ofertei s-a plasat sub nivelul de 80%, necesar pentru inchiderea ofertei cu succes.

 „Oferta publică secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile SC OMV PETROM SA, efectuată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie s-a încheiat, astăzi, 22 iulie, a.c., la ora 12. Subscripţiile înregistrate au fost sub nivelul de 80 la sută, necesar pentru a închide oferta”, se arata in comunicatul Ministerului, care nu da insa detalii asupra dimensiunii esecului – la cat se ridica exact gradul de subscriere in cadrul ofertei. De dimineata, pe piata au aparut informatii potrivit carora gradul de subscriere se afla sub 50%.

Ministerul sustine ca, in ciuda faptului ca, „gradul de subscriere la pachetul de acţiuni OMV PETROM SA nu a ajuns la nivelul dorit nu înseamnă că anumite ţinte nu au fost atinse”.

Oficialii de la Ministerul Economiei sustin ca Guvernul isi respecta programul si privatizeaza transparent pe bursa, dar nu la orice pret, iar semnalul dat investitorilor a fost „unul important si receptat pozitiv”. Mai mult, programul de privatizari pe Bursa va continua, pana acum fiind anuntata intentia de a scoate la vanzare pachete din companii de stat strategice precum Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica.

In ceea ce priveste o noua incercare de vanzare a pachetului de 9,84% din Petrom, ministerul precizeaza ca Guvernul „va monitoriza evoluţia pieţelor şi  va decide momentul prielnic pentru reluarea procesului de vânzare”.

Incercarea statului de a vinde pachetul Petrom pentru care ar fi putut atrage in jurul a jumatate de miliard de euro face parte din programul convenit cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana.

 

×
Subiecte în articol: Ministerul Economiei Petrom OMV
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close