Antena 3 CNN Economic Biz News Euro va continua să se deprecieze pe termen lung, posibil până la 1,1 dolari pe unitate

Euro va continua să se deprecieze pe termen lung, posibil până la 1,1 dolari pe unitate

Euro va continua să se deprecieze pe termen lung, posibil până la 1,1 dolari pe unitate
Sursa foto: euro dolar
21 Mai 2010   •   13:26

Euro va continua să se deprecieze pe termen lung, posibil până la 1,1 dolari pe unitate, ca urmare a crizei datoriilor din Europa, potrivit analiştilor de la UBS, BNP Paribas şi alte bănci.
Pentru cele 16 state care folosesc moneda unică deprecierea euro nu este un factor negativ.

Continuarea declinului euro în următorii trei-patru ani va fi în favoarea exportatorilor europeni precum Germania, în condiţiile în care vânzările în străinătate vor compensa reducerea cheltuielilor guvernamentale şi a consumului intern.

Astfel, exporturile americane, pe care preşedintele Barack Obama vrea să le dubleze în decurs de cinci ani, ar deveni mai puţin competitive.

"Deprecierea euro este o veste bună pentru regiune, în condiţiile în care restul lumii se dezvoltă", a declarat Charles Wyplosz, şeful Centrului Internaţional pentru Studii Monetare şi Bancare din Geneva.

Wyplosz consideră că deprecierea monedei unice ar putea salva zona euro de o recesiune prelungită.

Analistul anticipează că euro ar putea coborî la 1,1-1,2 dolari pe unitate, în condiţiile în care moneda unică are suficient spaţiu de depreciere, înainte de a intra pe un trend ascendent.

Opinia sa este susţinută şi de analişti de la UBS, Danske Bank, Royal Bank of Scotland Group şi Bank of America Merrill Lynch.

Un număr de 43 de analişti intervievaţi de Bloomberg anticipează că euro va fi tranzacţionat între 1,15-1,26 dolari pe unitate până la sfârşitul acestui an, în timp ce cei de la BNP Paribas consideră că moneda unică poate coborî sub paritate faţă de dolar, în primul trimestru din 2011.

Euro a atins, miercuri, cel mai redus nivel din ultimii patru ani în raport cu dolarul, şi este în scădere cu 14% de la începutul acestui an, din cauza crizei din Grecia care a afectat încrederea în monedă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: moneda unica
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close