Antena 3 CNN Economic Biz News Exproprieri la preţuri între 2 şi 134 de euro pentru cei care au terenuri în calea autostrăzii Arad-Timişoara

Exproprieri la preţuri între 2 şi 134 de euro pentru cei care au terenuri în calea autostrăzii Arad-Timişoara

Exproprieri la preţuri între 2 şi 134 de euro pentru cei care au terenuri în calea autostrăzii Arad-Timişoara
Sursa foto: autostrada
27 Mar 2009   •   14:32

Oamenii care au terenuri în calea viitoarei autostrăzi Arad - Timişoara sunt expropriaţi la preţuri între 2 şi 134 de euro pe metru pătrat, deşi terenurile fac parte din aceleaşi parcele, stabilite de Compania Naţională de Autostrăzi.

Tronsonul de autostradă dintre Arad şi Timişoara are o lungime de 49 de kilometri. Pentru ca lucrările să poată fi demarate, peste 460.000 de metri pătraţi de teren trebuie expropriaţi de la localnici. Statul are însă un etalon diferit pentru fiecare metru pătrat în cauză.

Jurnalul Naţional arată că în cazul unei parcele deţinute de 15 locuitori ai cartierului Aradul Nou, diferenţele de preţ pe metru pătrat sunt uriaşe.

Unul dintre proprietari a fost despăgubit cu 134 de euro pe metru pătrat, în vreme ce restul au primit doar câte 16 euro pe metru pătrat. Oamenii au cerut informaţii la Primăria Arad, dar nimeni nu le-a putut spune după ce criterii sunt evaluate loturile de teren. În schimb, li s-a spus că pot să se plângă în instanţă, dar exproprierea nu poate fi împiedicată.

O altă problemă semnalată de arădeni se referă la cursul leu-euro în care sunt calculate despăgubirile pentru exproprieri. Oamenii spun că statul plăteşte terenurile la un curs de 3,6 lei pentru un euro, deşi cursul real este cu aproape un leu mai mare. Diferenţa se simte cel mai bine la sume mari de bani: pentru fiecare 10.000 de euro, pierderile se pot ridica la peste 1.600 de euro.

Autorităţile locale spun că despăgubirile au fost calculate la centru şi refuză să-şi asume vreo vină. Statul român a alocat 31 de milioane de euro pentru exproprierile de pe tronsonul Arad - Timişoara. Jurnalul Naţional estimează că, în total, asta ar însemna aproape 68 de euro în medie pentru fiecare metru pătrat trecut în administrarea statului.

Antena3

×
Subiecte în articol: autostrada
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close