Februarie aduce un nou val de scumpiri. Românii vor cheltui mai mult pe alimentele de bază. În timp ce producătorii dau vina pe scumpirea carburanţilor şi a materiei prime, oficialii Ministerului Agriculturii dau asigurări că scumpirile vor fi nesemificative.
De luna viitoare, pâinea s-ar putea scumpi cu 10, până la 15%. Preţul grâului s-a dublat în ultimele şase luni, aşa că producătorii din panificaţie susţin că nu mai pot amâna creşterea preţurilor. Ei vor lua o decizie în acest sens săptămâna viitoare.
Patronatele se plâng că au ajuns în situaţia de a alege între faliment şi scumpire, mai ales că în această perioadă cererea este destul de scăzută. Acest lucru va duce şi la scumpirea uleiului cu aproape 30% în perioada următoare.
Şi pentru produsele lactate vom plăti mai mult. Sindicatele din industria alimentară estimează o creştere a preţurilor cuprinsă între 4 şi 8%, din cauza importurilor de materie primă. Oficialii din Ministerul Agriculturii confirmă scumpirea produselor, dar spun că acest lucru este normal.
Producătorii spun că pentru prima jumătate a anului sunt aşteptate majorări de preţuri atât la carne, cât şi la legume şi fructe. Ei se tem de o explozie a pieţei negre şi acuză majorarea TVA la 24%, care ar fi distrus industria alimentară.
2011 a început cu scumpiri în aproape toate segmentele
În 2010, inflaţia a crescut de două ori faţă de anul precedent. Aproape toate produsele şi serviciile s-au scumpit. Preţurile au urcat şi în această lună.
2011 a început aşa cum s-a terminat 2010: cu creşteri de preţuri. Mâncarea s-a scumpit cu 20 de procente faţă de luna decembrie.
Creşterea preţului carburanţilor a provocat acţiuni de protest în toată ţara. Proprietarii de maşini au blocat pompele, supăraţi că litrul de benzină a depăşit pragul de 5 lei. Şi ţigările s-au scumpit în prima lună a anului.
Producătorii de tutun au mai adăugat 30 de bani la pachet, aşa că ţigările cele mai vândute au ajuns să coste 11,2 lei. Statisticile oficiale pe 2010 indică o rată a inflaţiei de 7,96%. Alimentele s-au scumpit cu 6,45%.
Cel mai mult a urcat preţul cartofilor, cu 45,5%. În topul scumpirilor de anul trecut urmează uleiul, conservele şi fructele. Fumătorii au plătit cu 26,3% mai mult.
Serviciile de apă şi salubritate s-au scumpit cu 15,8%, combustibilii cu 15,4%, iar transportul pe calea ferată cu 13,9%. Şi sănătatea a devenit un lux, preţul medicamentelor fiind cu 7,8% mai mare decât în 2009.