Antena 3 CNN Economic Biz News Grecia scapă de jumătate din datorii. Datoria publică a statului elen, redusă cu 100 de miliarde de euro

Grecia scapă de jumătate din datorii. Datoria publică a statului elen, redusă cu 100 de miliarde de euro

Grecia scapă de jumătate din datorii. Datoria publică a statului elen, redusă cu 100 de miliarde de euro
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact Images
27 Oct 2011   •   08:49

Datoria publică a Greciei se va reduce cu 100 de miliarde de euro, după ce băncile creditoare au acceptat să piardă 50 % din valoarea creanţelor. Acordul a fost realizat la summitul ţărilor din zona euro, încheiat cu puţin timp în urmă, după 10 ore de discuţii.

Preşedintele Nicolas Sarkozy, cancelarul Angela Merkel şi alţi lideri europeni s-au întâlnit personal cu reprezentantul băncilor, pentru a-l convinge să accepte reducerea datoriei greceşti.

Reuniunea a decis, de asemenea, ca Fondul European de Stabilitate Financiară să crească până la 1.000 de miliarde de euro, pentru a putea garanta datoriile unor ţări ca Spania sau Italia.

Acordul final include consolidarea Fondului de salvare financiară (FESF) şi un program de recapitalizare a băncilor pentru a le permite acestora să îşi amortizeze pierderile din datoria greacă.


Sarkozy: Toate băncile vor fi tratate în aceleaşi condiţii

Anunţul reducerii datoriei publice a Greciei a fost făcut de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Acesta a precizat că efortul băncilor "reprezintă 100 de miliarde de euro". "Creditorii privaţi vor face un efort voluntar de 50 la sută", ceea ce va permite Greciei să evite intrarea în incapacitate de plată, a explicat preşedintele francez.

Acelaşi efort va fi cerut băncilor greceşti dar şi altor bănci, a adugat Sarkozy. "Am prevăzut că toate băncile vor fi tratate în aceleaşi condiţii".

"O nouă eră pentru Grecia"

Premierul grec, Giorgios Papandreou, a declarat, joi, că pentru Grecia a început "o nouã eră", în urma summitul-ului european de la Bruxelles.

"O nouã epocă, o nouã eră se deschide pentru Grecia", a spus primul-ministru, la încheierea summitului, informează AFP.

Papandreou a vorbit despre "un nou început" pentru þara sa, posibil datoritã reducerii datoriei elene decisã de liderii europeni dupã negocieri cu bãncile.


×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close