Antena 3 CNN Economic Biz News Leonard Orban: Ieşirea Greciei din zona euro va fi "pe masă" la Consiliul European din 23 mai

Leonard Orban: Ieşirea Greciei din zona euro va fi "pe masă" la Consiliul European din 23 mai

Leonard Orban: Ieşirea Greciei din zona euro va fi "pe masă" la Consiliul European din 23 mai
Sursa foto: Foto: Intact Images
de O.P.    |    17 Mai 2012   •   12:58

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, că scenariul unei ieşiri controlate a Greciei din zona euro va fi luat în calcul pentru prima oară de către Consiliul European la reuniunea informală din 23 mai, de la Bruxelles.

"E clar că nu e un subiect de miniştri de finanţe, este un subiect care trebuie discutat de lideri. Nu mă aştept la o decizie, ci la o consolidare a opiniilor referitoare la modul în care trebuie abordată Grecia. Mesajul politic este că Grecia trebuie ţinută în UE, dar pot să confirm că sunt tot mai mulţi oficiali din ţările UE care calculează şi iau în considerare diferite scenarii referitoare la Grecia. Sunt tot mai multe opinii că o ieşire controlată a Greciei din zona euro trebuie luată în considerare. E greu de anticipat care va fi decizia finală, dar pot să vă spun că opţiunea de a lăsa Grecia să părăsească chiar va fi pe masă, pentru prima dată în ultimii ani", a declarat Orban, la o întâlnire cu membrii Camerei de Comerţ Româno-Britanice.

De asemenea, el a subliniat că personal susţine menţinerea Greciei în Eurozonă şi a adăugat că, deşi ieşirea Greciei şi revenirea la drahmă a devenit "o opţiune", "consecinţele unei astfel de decizii sunt foarte greu de anticipat complet" nu doar atât pentru Grecia, care va fi afectată semnificativ, ci pentru întreaga economie europeană, inclusiv pentru România.

Totodată, Orban a arătat că sunt estimări referitoare la o reducere peste noapte cu 40% a standardului de viaţă al grecilor în urma revenirii la drahmă, ceea este "enorm", însă unele studii făcute în Marea Britanie anticipează chiar o reducere cu 75%.

Ministrul Afacerilor Europene a arătat că organizarea de noi alegeri după luarea unei eventuale decizii de ieşire a Greciei din zona euro ar putea duce la o ascensiune şi mai mare a formaţiunilor extremiste.

×
Subiecte în articol: leonard orban grecia zona euro
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close