Antena 3 CNN Economic Biz News Ministrul Energiei ajută termocentralele falimentare pe banii românilor, deşi curentul de la acestea e de două mai scump decât cel de la Hidroelectrica

Ministrul Energiei ajută termocentralele falimentare pe banii românilor, deşi curentul de la acestea e de două mai scump decât cel de la Hidroelectrica

Ministrul Energiei ajută termocentralele falimentare pe banii românilor, deşi curentul de la acestea e de două mai scump decât cel de la Hidroelectrica
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    09 Apr 2013   •   15:10

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, ajută termocentralele falimentare pe banii românilor.

Niţă a semnat o decizie prin care energia de la termocentralele Hunedoara şi Oltenia vor fi prioritare în sistemul naţional, deşi curentul provenit de la acestea este de două ori mai scump de cât cel de la Hidroelectrica.

De săptămâna viitoare, centralele Hunedoara şi Oltenia, termocentrale deţinute de stat, vor avea acces prioritar în sistemul energetic. Potrivit adevărul.ro, Guvernul a adoptat normativul fără să-l supună dezbaterii.

Cu alte cuvinte, Constantin Niţă, ministrul Energiei, vrea ca energia termocentralelor deţinute de stat să ajungă la consumatori, însă energia produsă de termocentrale are un cost dublu faţă de cea produsă de Hidroelectrica.

Sistemul va prelua astfel, cu prioritate, ceea ce produc companiile din Hunedoara şi Oltenia, cele mai scumpe de pe piaţă.

Ministrul Energiei nu ţine cont nici de consumatori, întrucât atunci când va ajunge la consumatorul final, curentul electric va fi mult mai scump.

"Transelectrica nu mai are voie să aleagă cea mai bună opţiune, ci energia oferită de Hunedoara şi Oltenia, înaintea celorlalţi mai eficienţi şi mai ieftini", se arată într-un studiu. 

În spatele acestei hotărâri se ascunde de fapt o formă de ajutor pe care Niţă o acordă celor două centrale şi care nu au un trai prea bun în această perioadă. De altfel, pe o piaţă în care statul îşi ajută cu subvenţii ascunse propriile companii, investitorii ar putea refuza să mai intre. 





×
Subiecte în articol: Constantin Nita
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close