Antena 3 CNN Economic Biz News Ministrul Vlădescu, contrazis de angajaţii săi: Majorarea TVA va aduce numai 1,4 miliarde de euro la buget (VIDEO)

Ministrul Vlădescu, contrazis de angajaţii săi: Majorarea TVA va aduce numai 1,4 miliarde de euro la buget (VIDEO)

Ministrul Vlădescu, contrazis de angajaţii săi: Majorarea TVA va aduce numai 1,4 miliarde de euro la buget (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
14 Aug 2010   •   10:49

Majorarea TVA nu va aduce  la buget nici pe departe veniturile despre care vorbea Sebastian Vlădescu în urmă cu o lună şi jumătate. Ministrul de Finanţe este  contrazis chiar de propriii angajaţi. Experţii Ministerului  estimează că majorarea TVA va aduce venituri de numai 1,4 miliarde de euro, adică mai puţin de jumătate decât cifra anunţată de Sebastian Vlădescu.

Pe 26 iunie, când a anunţat majorarea cotei de TVA cu cinci procente, Sebastian Vlădescu spunea că această măsură va aduce la buget venituri de aproximativ 3,5 - 4 miliarde de euro.

După doar o lună şi jumătate, experţii din ministerul finanţelor estimează că măsura creşterii TVA va aduce, la buget, cel mult 1,4 miliarde de euro, adică mai puţin de jumătate decât aprecia Sebastian Vlădescu.

Estimarea apare în nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară, scriu jurnaliştii de la Evenimentul Zilei.

Contactat de jurnalişti, Sebastian Vlădescu a evitat să comenteze noile informaţiipe motiv că nu are cifrele în faţă. Declaraţii pe marginea acestui subiect va face doar după 1 septembrie, când se întoarce în Capitală.

Măsura majorării TVA a fost luată după ce Curtea Constituţională a decis că reducerea pensiilor cu 15 procente este neconstituţională. Deşi veniturile rezultate în urma acestei măsuri ar fi trebuit să acopere plata pensiilor şi salariilor din domeniul bugetar, se pare că, prin rectificare, cei mai mulţi bani, peste 1 miliard de euro, vor merge către Ministerul Muncii exact pentru plata acestor sume.

Şi nu este singura bâlbâială a Executivului. Dacă premierul Emil Boc promitea că, după tăierea de 25%, niciun bugetar nu va primi, în mână, mai puţin de 600 de lei, în realitate există oameni care pleacă acasă cum mai puţini bani. Replica a venit de la un secretar de stat care spune că, de fapt, suma de 600 de lei se referă la salariul brut şi nu la cel net.



Ionuţ Popescu, preşedintele Fondului Proprietatea, despre măsurile ministrului de Finanţe: tâmpenii politice şi aberaţii

Chiar si unii democrat-liberali consideră proaste măsurile anunţate de ministrul Sebastian Vladescu.  "Tâmpenie politică" - aşa cataloghează preşedintele Fondului Proprietatea, democrat-liberalul Ionuţ Popescu, decizia prin care companiile unde statul are pachete majoritare de acţiuni vor dona o parte din profit către buget. Popescu spune că o astfel de măsură ar crea un precedent periculos pentru toate societăţile pe acţiuni.

Democrat Liberalul Ionuţ Popescu crede că decizia Ministerului de Finanţe de a cere companiilor de stat să doneze bani la stat este aberantă.

"Este cea mai mare tâmpenie economică pe care am văzut-o şi nu credeam că voi vedea o asemenea lege, cât timp voi trăi. Nu poţi impune unei companii unde statul nu e unic acţionar, cum este cazul Romgaz, unde este acţionar minoritar Fondul Proprietatea, să doneze bani din profit. E, practic, un furt în toată regula, pentru că, în felul acesta, acţionarii minoritari sunt clar prejudiciaţi", este de părere Popescu.

El susţine că un astfel de precedent ar fi periculos, pentru că în viitor, acţionarii societăţilor comerciale, fie ele cu capital de stat sau privat, ar putea lua din profit prin donaţii.

"Nu îmi pun problema unor consecinţe politice, nu e prima dată când am alta poziţie decât membrii Guvernului (...). Dar nu cred că ministrul Vlădescu cunoaşte această prevedere, a donaţiilor. Cel care a gândit-o este idiot", spune Popescu.

Întrebat în legătură cu această prevedere din proiectul de rectificare bugetară, secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Gheorghe Gherghina a declarat pentru Gândul că donaţiile nu sunt obligatorii. Doar Adunările Generale ale Acţionarilor ar decide să doneze sau nu bani la buget. Ideea este respinsă ferm de şeful Fondului Proprietatea. Ionuţ Popescu spune că guvernul nu ar trebui să se bazeze în cunstrucţia bugetului pe bani pe care nu se ştie sigur dacă îi va primi.

Între companiile de stat care ar urma să doneze bani la stat se numără Electrica, de unde ar trebui să ajungă la buget le 400 milioane de lei, Romgaz cu o sumă încă necunoscută şi Loteria Română, cu 74 milioane de lei.



Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close