Antena 3 CNN Economic Biz News Nouriel Roubini avertizează: Economia mondială, ameninţată de "o furtună perfectă" în 2013

Nouriel Roubini avertizează: Economia mondială, ameninţată de "o furtună perfectă" în 2013

Nouriel Roubini avertizează: Economia mondială, ameninţată de "o furtună perfectă" în 2013
Sursa foto: Foto: Intact Images
14 Iun 2011   •   10:05
Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiară din 2008, dă un nou semnal de alarmă. Acesta a declarat că economia mondială ar putea fi ameninţată în 2013 de „o furtună perfectă”, care s-ar putea forma prin combinarea problemelor fiscale din SUA, încetinirea ritmului de dezvoltare din China, restructurarea datoriilor suverane în Europa şi stagnarea din Japonia, relatează Bloomberg.

Într-un interviu acordat la Singapore, Roubini a precizat că există una din trei şanse ca aceşti factori să se combine şi să afecteze creşterea economică, din 2013. Economistul a mai menţionat că alte posibile urmări pot fi o creştere economică "anemică dar în regulă", sau un scenariu optimist, în care expansiunea să se îmbunătăţească-

"Există deja elemente de fragilitate. Toată lumea avertizează că datoriile publice şi private sunt prea mari. Problemele s-ar putea acutiza cel târziu în 2013", a declarat econimistul.

SUA se confruntă deja cu o rată crescută a şomajului, iar creşterea preţurilor petrolului şi alimentelor, majorarea dobânzilor în Asia şi problemele comerciale apărute după cutremurul din Japonia reprezintă factori care pot pune în pericol economia mondială.

Începând cu luna mai, valoarea acţiunilor la nivel mondial a scăzut cu peste 3.300 miliarde de dolari, iar Roubini consideră că pieţele financiare ar putea, de la jumătatea anului viitor, să se îngrijoreze în privinţa unei convergenţe a riscurilor, în 2013.

Nouriel Roubini este economistul care, în 2006, a prezis o prăbuşire "catastrofală" a pieţelor financiare. Doi ani mai târziu, în 2008, falimentul băncii americane Lehman Brothers a dus la declanşarea celei mai grave crize financiare, după cea din anii '30.




 

×
Subiecte în articol: Nouriel Roubini criza economica
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close