Antena 3 CNN Economic Biz News Premieră mondială. Scenariul care va face din Grecia o ţară unică în lume. Ce au hotărât analiştii

Premieră mondială. Scenariul care va face din Grecia o ţară unică în lume. Ce au hotărât analiştii

Premieră mondială. Scenariul care va face din Grecia o ţară unică în lume. Ce au hotărât analiştii
de O.P.    |    21 Iun 2012   •   10:41

Bursa de la Atena a fost plasată sub evaluare în vederea retrogradării la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, măsură care va marca o premieră mondială dacă se va materializa, transmite Bloomberg.
  
Indicele MSCI Greece, care include numai două companii, "nu se mai aliniază structural cu criteriile statutului de piaţă dezvoltată", se spune într-un comunicat al companiei.
  
MSCI, cu sediul la New York, furnizează servicii specializate de informaţie pentru investitori, printre produsele companiei numărându-se indici bursieri locali, regionali şi globali, analize de performanţă şi risc. Indicii compilaţi de companie sunt urmăriţi de instituţii şi invesitori cu active estimate la 7.000 de miliarde de dolari.
  
Compania a precizat că ar putea renunţa la calcularea indiceului MSCI Greece dacă valoarea acţiunilor urmărite va continua să scadă.
  
Grecia a efectuat în luna martie cea mai mare restructurare de datorii de stat din istorie, creditorii privaţi ai statului ştergând datorii de peste 100 miliarde euro.
  
Indicele MSCI Greece a pierdut 93% din valoare în ultimii cinci ani, pe fondul recesiunii şi crizei datoriilor de stat care a adus în discuţie chiar ieşirea ţării din zona euro.
  
Companiile incluse în indice au o valoare de piaţă de aproximativ 8 ori mai ridicată faţă de profitul estimat pentru anul financiar în curs, cu 34% sub media la nivelul indiceului mondial MSCI World Index.
  
Ponderea indicelui MSCI Greece în indicele MSCI World Index a scăzut în luna mai la 0,03%, de la 0,16% în mai 2010. MSCI a promovat Grecia la statutul de piaţă dezvoltată în anul 2001, după introducerea monedei euro.





×
Subiecte în articol: grecia zona euro
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close