Antena 3 CNN Economic Biz News Raport al Băncii Mondiale: Costul economic al Ebola în Africa s-au putea ridica la 32 de miliarde de dolari

Raport al Băncii Mondiale: Costul economic al Ebola în Africa s-au putea ridica la 32 de miliarde de dolari

Raport al Băncii Mondiale: Costul economic al Ebola în Africa s-au putea ridica la 32 de miliarde de dolari
Sursa foto: Foto: Intact Images
08 Oct 2014   •   21:25

Costul economic al epidemiei de Ebola pentru Africa de Vest ar putea depăşi 32 de miliarde de dolari până la sfârşitul lui 2015, în cazul în care epidemia se extinde dincolo de cele trei ţări afectate cel mai grav, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, potrivit AFP.

"Dacă epidemia va afecta un număr important de persoane din ţările vecine, dintre care unele au economii mult mai importante, impactul regional financiar pe doi ani ar putea fi de 32,6 miliade de dolari până la sfârşitul lui 2015", se arată în raport.

Epidemia de Ebola s-a soldat, până în prezent, cu aproape 3.500 de morţi în Africa de Vest, în special în ţările care reprezintă focarul epidemiei: Liberia, Guineea, Sierra Leone.

Impactul economic este deja "profund" în aceste trei ţări, dar ar putea deveni "catastrofal", dacă Ebola nu este ţinută sub control, subliniază Banca Mondială.

Efectele negative ar putea fi totuşi limitate dacă acţiunea "imediată" a comunităţii internaţionale ar reuşi să frâneze epidemia şi să atenueze "factorul teamă" care determină ţările vecine să îşi închidă frontierele sau să suspende schimburile comerciale, agravând impactul economic al virusului, subliniază raportul.

Conform Băncii Mondiale, eficacitatea luptei împotriva epidemiei în Senegal şi Nigeria demonstrează că un astfel de obiectiv poate fi atins dacă sistemul de sănătate are deja câteva "capacităţi" şi dacă răspunsul politic este "determinat".

"Comunitatea internaţională trebuie să găsească mijloacele de a ocoli obstacolele logistice şi de a transporta mai mulţi medici şi personal medical, mai multe paturi de spital şi asistenţă sanitară şi ajutor de dezvoltare pentru a opri Ebola", a declarat preşedintele BM, Jim Yong Kim, citat în comunicat.

Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au majorat recent ajutorul oferit ţărilor afectate de Ebola.


×
Subiecte în articol: Ebola epidemie ebola banca mondiala
Parteneri
Horoscop rune 3-9 aprilie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close