Antena 3 CNN Economic Biz News Românii nu-şi mai achită ratele. Datoriile neplătite au atins 100 de milioane euro în 8 luni

Românii nu-şi mai achită ratele. Datoriile neplătite au atins 100 de milioane euro în 8 luni

Românii nu-şi mai achită ratele. Datoriile neplătite au atins 100 de milioane euro în 8 luni
Sursa foto: datorii
05 Noi 2009   •   18:51

Nu v-aţi plătit impozitul sau vreo amendă? Număraţi-vă cu atenţie banii în ziua de salariu. Aproape 100 de mii de români s-au trezit în primele opt luni ale anului cu conturile blocate sau cu mai puţini bani la final de lună.

Situaţia financiară a românilor s-a înrăutăţit. Numărul celor care nu şi-au mai plătit impozitele sau amenzile e în creştere. Valoarea totală a acestor restanţe depăşeşte 100 de milioane de euro în primele opt luni ale anului. În acest interval, aproape 70 de mii de români s-au trezit cu conturile blocate din cauza neplăţii impozitelor la stat sau la consiliile locale. 30 de mii sunt cei care au primit mai puţin la salariu din aceleaţi motive. Poprirea poate să vă bată la uşă atât din partea ANAF, dar mai ales din partea a autorităţilor locale.

În primele opt luni ale acestui an numărul somaţiilor de plată crescut cu 50 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Fiscul vă întreabă de bani când e vorba de câştigurile individuale. Autorităţile vor impozitele pe maşină, teren sau casă.


Banii zboară fie din contul din bancă, fie din salariu. Asta pentru că, de multe ori, Fiscul apelează direct la angajatori pentru a recupera datoriile. În cazul salariului, datoria se opreşte treptat dacă e prea mare. Banca este cea care decide dacă execută întreaga sumă sau dacă, fiind un venit de natură salarială, în fiecare lună execută doar o treime din acesta.

Dacă Fiscul a pus ochii pe conturile dumneavoastră din bancă, situaţia se schimbă. Contul este blocat până la realizarea sumei pentru care a fost dispusă poprirea. Adică dacă aveţi mai mulţi bani, contul nu va fi blocat. Doar că se va evapora, ca prin minune, suma pe care o datoraţi.

Procedura standard presupune o somaţie pe care fiscul o trimite datornicului. E un fel de înştiinţare a faptului că, dacă nu vă plătiţi datoriile, conturile vor fi blocate. Sau veţi primi mai puţin la salriu.

Legea care le blochează cardurile anumitor persoane le şi scapă pe altele de datorii. Şi asta deoarece nu pot fi executate silit venituri precum ajutorul de şomaj, ajutorul social sau alocaţii de stat.

Cei care nu sunt de acord să le fie blocat contul pot să facă o contestaţie în termen de 15 zile. Dar dacă vă ştiţi cu datorii, contestaţia nu are niciun rost. Nu veţi câştiga niciodată.
Antena3

×
Subiecte în articol: fisc ANAF
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close