Antena 3 CNN Economic Biz News Roubini: Urmează un deceniu de criză economică. Puteți deschide magazinele, dar oamenii vor reveni?

Roubini: Urmează un deceniu de criză economică. Puteți deschide magazinele, dar oamenii vor reveni?

Economistul Nouriel Roubini, care a anticipat și criza financiară din 2008, a avertizat asupra unei crize prelungite și a unei recuperări lente din căderea economică generată de pandemie

Roubini: Urmează un deceniu de criză economică. Puteți deschide magazinele, dar oamenii vor reveni?
Sursa foto: Hepta
de M.Z.    |    25 Mai 2020   •   16:20

Poreclit dr. Doom pentru previziunile sale sumbre, Roubini a apreciat că există unele locuri de muncă care pur și simplu vor dispărea în această criză provocată de pandemia de coronavirus.

Chiar dacă economia globală se va recupera în acest an, aceasta va fi "anemică".

Roubini a avertizat asupra unei recesiuni "fără precedent". "În timpul crizei financiare globale producția a avut nevoie de trei ani pentru a scădea", a spus economistul pentru programul BBC Talking Asia. 

"De data aceasta nu a durat trei ani, nici măcar trei luni. În trei săptămâni, a existat o cădere bruscă a fiecărei componente".

Profesorul Roubini a mai spus că recuperarea va fi în "U", sau chiar "ceva mai aproape de un L". 

Roubini: Va exista nesiguranță în privința locurilor de muncă și a salariilor

O recuperare în formă de U înseamnă că economia va scădea și își va reveni după o perioadă prelungită de evoluție lentă. O recuperare în formă de L este și mai drastică, o cădere bruscă și o staționare acolo o perioadă lungă de timp.

Evoluția economică va fi urmarea pierderilor de locuri de muncă atât în ​​țările bogate, cât și în cele sărace, ca urmare a blocajelor pentru combaterea virusului.

"Aceste locuri de muncă care au dispărut vor reveni doar parțial, cu salarii mai mici, fără beneficii, cu jumătate de normă", a spus el. "Va exista și mai multă nesiguranță în privința locurilor de muncă, a veniturilor și a salariilor".

5 milioane de cazuri de COVID, la nivel mondial

Avertismentul lui Roubini vine în condițiile în care numărul de cazuri de coronavirus se ridică la nivel mondial la cinci milioane, multe țări confruntându-se cu un al doilea val de infecții și luptând să-și redeschidă economiile.

"Puteți deschide magazinele, dar întrebarea este dacă oamenii vor reveni", spune el. "Majoritatea centrelor comerciale din China sunt încă goale. Jumătate din zboruri au dispărut. Magazinele din Germania sunt deschise, dar cine vrea să meargă la cumpărături?".
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Nouriel Roubini
Parteneri
Merg sau nu elevii luni la şcoală? Anunț de ULTIMĂ ORĂ
x close