Antena 3 CNN Economic Biz News Statul ar putea îngheţa salariile aferente lunii decembrie

Statul ar putea îngheţa salariile aferente lunii decembrie

Statul ar putea îngheţa salariile aferente lunii decembrie
04 Dec 2008   •   20:55

Puşculiţa statului a ajuns la fund. Umflat sau nu, bugetul de stat arată total diferit acum faţă de ianuarie. Cheltuielile curg, veniturile scad. Peste 10 miliarde de lei s-au rătăcit pe drum, iar statul e nevoit să se împrumute mai mult şi mai scump. Dacă nu va avea de unde, salariile românilor ar putea fi îngheţate pe decembrie.
Guvernanţii s-au lăudat cu o creştere economică mai mare decât a Chinei, dar s-au trezit pe final de an că nu mai au bani. Numai în ultima lună statul a rătăcit trei miliarde de lei iar o astfel de pană poate da peste cap finanţele publice în întregime. Mai ales ca în decembrie situaţia ar putea fi chiar mai rea.
Trezoreria, sau puşculiţa statului, funcţionează ca un vas, alimentat permanent cu bani din impozitele cetăţenilor şi ale firmelor. La rândul său, trezoreria varsă bani, prin salarii, bugetarilor dar şi restului economiei, prin firme care au şi ele angajaţi şi plătesc salarii.
În momentul în care trezoreria nu mai primeşte bani, statul porneşte al doilea robinet, cel al creditului. Acesta este însă limitat căci efectele asupra economiei nu sunt sănătoase. Dacă deficitul depăşeşte 3% din PIB, acest al doilea robinet provoacă explozii ale cursului de schimb şi creşteri de preţuri.
Reprezentanţi din Finan‏ţe spun că deficitul deja a explodat, căci bani nu mai vin, iar statul se tot împrumută. Dobânzile sunt mari, iar situaţ‏ia devine dramatică.
"În situa‏ţia foarte neplăcută în care Ministerul de Finan‏ţe nu se va putea împrumuta vor fi probleme cu plăţ‏ile salariilor", spune Gabriel Biriş, consultant fiscal.
Afectaţi vor fi şi angajaţii din mediul privat, nu numai bugetarii. Mii de companii din ţară nu şi-au primit banii de la stat pentru lucrările realizate.
"Dacă statul nu are bani să plătească aceste facturi probabil că vom avea sărbători tensionate. Situa‏ţia intervine într-un moment foarte prost. Fiscul pare acum o navă în derivă părăsită de mai toţ‏i comandan‏ţii", apreciază Gabriel Biriş.
Valul alegerilor a trecut şi a lăsat ministerul de Finanţe gol. Cei care trebuia să administreze visteria statului sunt acum deputaţi, senatori sau angaţi ai Curţii de Conturi. Sunt puţini cei care pot veni cu soluţii şi nimeni care să ofere explicaţii.
Observator

×
Parteneri
Schimbări majore la școlile de șoferi!
x close