Antena 3 CNN Economic Biz News Studiu: Rezervele de petrol ale planetei vor fi epuizate total până în 2041

Studiu: Rezervele de petrol ale planetei vor fi epuizate total până în 2041

Studiu: Rezervele de petrol ale planetei vor fi epuizate total până în 2041
Sursa foto: Foto: treehugger.com
16 Noi 2010   •   12:49

Rezervele de petrol ale planetei ar urma să fie epuizate complet în aproximativ 31 de ani, în jurul anului 2041, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California. Asta în condiţiile în care este nevoie de mai mult de un secol pentru ca resursele de energia regenerabilă să poată fi exploatate eficient la nivelul întregului glob, informează AFP.

Potrivit studiului, rezervele actuale, de 1.332 de mii de miliarde de barili de petrol brut la nivel global, ar urma sa fie epuizate in 2041, în condiţiile în care consumul mondial este de 85,22 de milioane de barili pe zi şi continuă să crească anual cu 1,3%.

Pentru a estima momentul în care vor exista energii regenerabile suficiente pentru a înlocui total hidrocarburile, oamenii de ştiinţă au comparat preţurile acţiunilor a 25 de companii petroliere cotate pe pieţele bursiere americană, australiană şi europeană cu cele ale celor 44 de companii din sectorul energiilor reconversibile.

În urma acestei comparaţii, cercetătorii au descoperit că valoarea bursieră a companiilor petroliere o depăşeşte cu mult pe cea a companiilor energiilor alternative. Asta înseamnă că investitorii consideră că petrolul va continua să fie folosit în viitorul apropiat şi că va depăşi sectorul energiilor regenerabile.

În urma calculelor realizate, cercetătorii au stabilit că în anul 2141, adică la 100 de ani după epuizarea petrolului, va exista o ofertă suficientă de energii reconversibile. În aceste condiţii, utilizarea vehiculelor va constitui o problemă timp de un secol. În prezent, două treimi din petrolul brut este transformat în benzina sau motorină pentru autovehicule.

Potrivit unui scenariu mai optimist, rezervele mondiale de petrol ar urma să fie epuizare în 2054.

 

 

 

×
Subiecte în articol: companie petroliera studiu
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close